Dankbaarheid

25 maart 2012 - Marc Henzen

Wim Sonneveld zong: ‘Zeg maar ja tegen het leven, anders zegt het leven nog nee’. Hoe kijk je aan tegen de dingen die gebeuren, is het glas half vol of half leeg? Ben je een neezegger of een jazegger? Zie je moeilijkheden of mogelijkheden? Overal in de maatschappij is het nee dominant; we zitten vol weerstand, ontkenning en vluchtgedrag. Als je te vaak nee zegt, wordt weerstand je basishouding. Je doet deuren dicht in plaats van open. Lees meer...

Count your blessings

Je kunt je gevoel voor dankbaarheid ontwikkelen. Zo bedenk ik bijvoorbeeld iedere ochtend  tijdens het douchen minimaal tien dingen waarvoor ik dankbaar ben en voel het effect van deze gedachten als een helende stroom liefde in mijn hart. Hetzelfde doe ik voor ik ga slapen; ik kijk terug op de dag en sta stil bij minstens tien dingen die gebeurden waarvoor ik dankbaar ben. Ik val meestal als een blok in slaap, word uitgerust wakker en ben blij met een nieuwe dag. Je kunt je dankbaarheden ook opschrijven in een dagboekje, om je te helpen in moeilijker tijden. Al gauw besef je dat je dag gevuld is met zegeningen en wonderen.

Klagen

Allereerst moet je het leven aanvaarden zoals het is. Als je steeds klaagt omdat jou iets is overkomen wat je niet wilt, zul je ook meer van hetzelfde ervaren (waar je je op richt, vermeerdert zich). Soms is het moeilijk om dankbaarheid uit te spreken als je in een rotsituatie vastzit, maar wentel je juist dan  vooral in dankbaarheid! Vaak kun je na afloop toch zeggen: “ik ben er doorheen gekomen, ik voel me dankbaar voor de ervaring, ik heb er veel van geleerd,  het heeft zo moeten zijn, ik voel me rijker…” De ommekeer in je leven komt echt als je besluit om dankbaar te zijn voor wat wél goed is. Je werkelijkheid verandert zodra je dankbaarheid praktiseert.

Boeddha‘s visie

Laten we wakker worden en dankbaar zijn, omdat, als we vandaag niet een heleboel geleerd hebben, we tenminste een klein beetje hebben geleerd, en als we niet een klein beetje geleerd hebben, we toch tenminste niet ziek zijn geworden, en als we wel ziek zijn geworden, we in ieder geval niet dood zijn gegaan, dus, laten we dankbaar zijn.

Vrede

Zodra je dankbaar kunt zijn voor zowel pijn als plezier, zonder hierover te oordelen, zodra je je gewoon dankbaar kunt voelen voor alles wat je wordt geschonken, omdat iedere ervaring bijdraagt aan je groeiproces, als je hart daarin vrede kan vinden, kan elk levensmoment er een van dankbaarheid zijn. Dan zal je hart van een stilte vervuld worden die je niet eerder gekend hebt. Dat is gelukzaligheid. Als je glimlacht is er geen ruimte in je hoofd voor negatieve gedachten, dus als je toch nog eens chagrijnig bent, glimlach dan even naar jezelf en herinner je al die dingen waar je dankbaar voor kunt zijn!

Opmerkingen: 1

  • claire Detier 13 apr

    je tekst inspireert mij om aan de slag te gaan met "dankbaarheid". merci

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________