Energievreters

04 november 2013 - Marc Henzen

Het leven is een grote energievreter; er is zoveel te doen, zoveel te regelen, zoveel om in de gaten te houden, zoveel om over na te denken, steeds weer nieuwe leeuwen en beren op je weg, geen wonder dat veel mensen doodmoe zijn. Wat betreft ons huis of onze auto zijn we steeds meer energiebewust, maar op onszelf plegen we nog veel te vaak roofbouw. Van sommige mensen krijg je energie, anderen kunnen je helemaal leegzuigen. Wees hier alert op, dat kan je veel energie besparen! Zorg voor voedende contacten. Een vriendschap is succesvol als beide partijen er energie, inspiratie en geluk uit kunnen putten. Lees meer...

Breinmisbruik

Je brein verbruikt het meeste energie. Vooral het eindeloos overdenken van bepaalde gedachten zorgt voor een razendsnel leeglopen van je batterij. Maak niet langer misbruik van je hersenen. Piekeren leidt tot rimpels. Leer mindfulness en mediteren, dat levert je tenminste bergen energie op. Piekeren kun je afleren. Maak je problemen concreet, schrijf ze op, richt je op de oplossingen, wees je bewust van het hier en nu.

Verzamelwoede

Alle spullen slurpen ook energie; de aanschaf, het onderhoud, het er mee bezig zijn, het beschermen ervan en zelfs het  op termijn van je spullen afkomen kost energie. Meer spullen maken je niet energieker, minder spullen wel. Eenvoud geeft ruimte en rust, ‘less is more’. Spullen aanschaffen is meestal voor de korte termijn bevrediging. Als je er voor kiest om minimalistischer te leven, ga je automatisch meer genieten van je spullen. Doordat je met minder spullen genoegen neemt kun je meer uitgeven aan de kwaliteit. Omring je alleen met spullen die je echt blij maken. Zorg dat jij de bezitter bent van je spullen, in plaats van andersom.

Hart en ziel

Leuke dingen doen geeft energie. Als je je ergens met hart en ziel mee bezig houdt, dan vliegt de tijd, dan gaat het vaak moeiteloos, dan voel je je voldaan en gelukkig. Als je tegen je zin in dingen doet, vanuit sociale druk of verplichtingen, dan raak je snel uitgeput. Doe de dingen omdat jij het wilt, omdat jij er voor kiest, en nooit omdat het moet. Zo kun je ook de minder fijne klussen klaren zonder leeg te lopen, omdat je de juiste motivatie gebruikt. Iets bewust willen of kiezen maakt je krachtig. Schrap dus het woordje ‘moeten’ uit je woordenboek en vervang het door kiezen en willen. Houd eens een week bij welke activiteiten energie opleveren en welke je energie vreten.

Stilte

Reduceer de prikkels waarmee je constant omringd wordt. Overal is beeld en geluid. Ook al hoor je vooral dat waarop je je focust, je onderbewuste vangt ieder geluid op! Het filteren van de informatie kost allemaal energie. Hoe drukker je omgeving, hoe meer energielekkage. Er is in Nederland bijna geen echte stilte meer te vinden. Daarom mis ik de woestijn of de hoge bergtoppen zo. Let ondanks alle lawaai om je heen eens op de stilte tussen de geluiden. Zoek bewust die momenten van stilte om even bij te tanken.

Geef hieronder eens antwoord op de volgende vragen:

 1. Wat vreet jouw energie?
 2. Wat levert jou energie op?
 3. Is je energiehuishouding in balans?

Geef alsjeblieft hieronder je antwoorden op bovenstaande vragen. Je bewijst ons hier een heel grote dienst mee. Alvast bedankt hiervoor!

Opmerkingen: 6

 • Mirjam 05 nov

  Mijn energie gaat snel verloren door zorgen. Over werk ( nieuwe baan ) en de kinderen vreten energie en vooral veel zorgen.Energie lever ik eigenlijk niet omdat ik mezelf te druk maak. Ik weet het wel maar die knop omzetten lukt maar niet.Ik heb ook al uw cursus gevolgd erg leerzaam maar werkt nog niet, Groetjes Mirjam.
 • An 05 nov

  Ik krijg energie van wandelen in de natuur. Van gesprekken over spirituele zaken, over de wereld, waar we naar toe moeten. Wat gaat er allemaal veranderen. Gesprekken me mensen die op t zelfde level zitten. Leuke spelletjesavonden geven mij veel energie. Mijn kleinkind van 2, kost veel energie, maar ik krijg er ook enorm veel energie van. Negatieve mensen kosten mij heel veel energie, daar wil ik niet te lang mee in contact zijn. Wat ik dan wel weer leuk vind om de positieve kant te laten zien, als ze daar voor open staan. Mijn kinderen geven mij energie. Ik heb t idee dat mijn energiehuishouding goed in balans is. groetjes An.
 • Chiel 07 nov

  De dingen simpeler maken, dat geeft rust. Kan door spullen weg te doen, op te ruimen, handiger te organiseren. Schoonmaken is ook zo'n rustgever, tenminste als het niet snel-even-tussendoor moet. Eigenlijk geldt dat voor alles: ruim de tijd nemen, dan zijn de meeste klusjes best bevredigend en soms zelfs fijn om te doen. Energievreters zijn de keerzijde hiervan: haastklussen, zaken die onverwacht komen en óók nog moeten (met name: zaken die kapot gaan en direct aangepakt moeten worden, zoals een lekkage, een kapotte computer van en studerend kind, etc).
 • Petra 26 mrt

  Negatieve gedachteof dat je plannen hoop op de toekomst steeds afgewezen worden, dat kost mij enorm veel energie. Toch blijf ik niet bij de pakken zitten en proberen mijn ideeën tevervullen. Bij toeval vond ik een mooie grote prisma die kleurtjes weerkaatst. Ik had nog 3 kleinere en die in eenbepaald patroon erbij gezet. Met blote voeten op de vloer, kijken naar de kleurtjes, laadt mij weer helemaal op.
 • Tio 08 nov

  Negatieve gedachten of invloeden moet je niet hebben. Het ondernemen van leuke activiteiten of een bezienswaardigheid bezoeken en korte reisjes maken ergens naar toe brengt je meer in de realiteit en ook praktische dingen doen en de dingen die gedaan moeten worden zoals de was en opbergen van kasten of anders wat er maar gedaan moet worden. Negatieve energieen meteen uitschakelen en negatieve gedachten ook. Mensen die je veroordelen en uit haat en nijd zijn dat is leegte en daar wil je je niet mee bezig houden want dit kost weer kracht en energie die je zelf kunt gebruiken maar soms dwaal ik af en kan ik het niet laten om daar aan te denken. Zodra ik het bemerk of hier bewust van ben schakel ik die gedachten uit. Ik wil me niet in verbinding stellen met negatieve energieen die mij de kracht ontnemen. Een ontspannen activiteit ondernemen.
 • Marcel 24 mei

  Beste lezer, Om aan zelfreflectie te doen ben ik geïnteresseerd in de GRATIS readers zoals te lezen op de website www.prismacoaching.com. Ik ben ook benieuwd wat eenmalig gratis advies bedoeld. Kun u mij laten weten wat dit gratis advies precies inhoudt? Alvast hartelijk dank voor uw reactie. Marcel.

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________