De Zondebok

24 februari 2013 - Marc Henzen

Wie geef jij de schuld van je ellende; je partner, je ouders, je kinderen, je werk, de regering…? Soms beschuldig je iemand terecht, soms onterecht. Soms word je zelf terecht of onterecht ergens van beschuldigd... Lees meer

Zelfbescherming

Soms kun je het niet verdragen om schuldig te zijn, en verdedig je je tot het uiterste. Bedreigende gebeurtenissen of gevoelens zie je als ‘aanvallen’ die je moet afweren. Je ego moet immers overeind blijven. Deze vorm van zelfbescherming kan belangrijker zijn dan de waarheid. Je ontloopt daarmee de verantwoordelijkheid voor jouw aandeel in de situatie. Eigenlijk bestaat er geen schuld, er zijn alleen omstandigheden die vragen om een oplossing.

Pijn vermijden

Als je op het punt staat om pijn te voelen raak je gespannen, waardoor je het niet voelt. Iedere vorm van spanning wijst op het vermijden van onplezierige gevoelens. Boosheid ligt vaak als een deken over gekwetstheid en verdriet, omdat die gevoelens pijnlijker zijn. Je kwaad voelen verdraag je beter dan je gekwetst of afgewezen voelen. Je kunt ook vluchten in je denken en eindeloos fantaseren of in gedachtekringetjes ronddraaien, dan voel je de dieperliggende gevoelens ook niet meer. Je kent jezelf niet als je jezelf niet vóelt. Het gevolg hiervan is dat je niet echt bewust meer bent van het waarom je dingen doet. Je diepere gevoelens verdwijnen naar je onbewuste, maar houden niet op je te beïnvloeden!

De waarheid

Weet je zeker dat je alles over de situatie weet? Er is altijd een reden waarom mensen doen zoals ze doen. Misschien weten ze niet beter? Misschien heb je allebei gelijk? Ieder leeft en reageert vanuit z’n eigen waarheid en achtergrond. Als je alles van iedereen zou weten, dan zou je alles kunnen begrijpen en zien dat we allemaal slachtoffer van slachtoffers van slachtoffers zijn. Als je dit beseft kun je compassie voelen en stop je met (ver)oordelen. Zo kun je zelfs verstandig scheiden van elkaar; eerlijk vertellen dat je op elkaar bent uitgekeken, niemand de schuld geven en als vrienden uit elkaar gaan en elkaar een mooie toekomst toewensen. Dit komt helaas zelden voor.

De keus

Als je het niet eens bent met een bepaalde situatie kun je vier dingen doen; 1e: verander de situatie als dit mogelijk is, 2e: ga iets anders doen als je niets aan de situatie kunt veranderen, 3e: accepteer de situatie zoals die is of 4e: blijf in de situatie hangen door te beschuldigen, te lijden en de situatie keer op keer te herhalen. Deze laatste optie veroorzaakt stress en depressie en kost bergen energie. Je leeft nu, niet in het verleden. Je kunt niet veranderen wat ooit is gebeurd. Je geluk is jouw taak, niet die van iemand anders, dus neem je verantwoordelijkheid daarvoor. Je hebt altijd een keus. Er kan pas iets veranderen als je verantwoordelijkheid neemt voor je omstandigheden.

Imagine

Stel je één wereld voor, zonder oorlog en ruzies, vol begrip en respect, medeleven en tolerantie; samen problemen aanpakkend, zonder schuld of schaamte… ben ik net als John Lennon een dromer…?

Geef hieronder jouw commentaar!

Opmerkingen: 5

  • Alex Gijsen 25 feb

    Het is alsof er een spiegel me voor gehouden word !!!
  • Trudy Beck 26 feb

    Boeiend onderwerp. eigen verantwoordelijkheid nemen en er zijn keuzes, door hier van bewust te zijn, maakt het verschil. Heel herkenbaar En ook haalbaar al is dit niet altijd makkelijk. Ik wil mij graag meer bewust maken en naar handelen....
  • Reint 27 feb

    Zo mooi geformuleerd en zo waar! Live your dream!
  • Maarten van Mook 06 jun

    Dit klinkt allemaal heel erg mooi en ik geloof ook dat het waar is. Alleen in de praktijk is het moeilijk uit te voeren omdat mensen in het onderbewustzijn ook bindingen hebben die moeilijk te herkennen zijn. Maarten van Mook Human Potential Consultant http://www.personalpotential.nl
  • Anoniem 15 feb

    Tis zo makkelijk gezegd. Maar als je narcisten in je leven hebt ia het niet zo gemakkelijk.

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________