Wat is je relatie waard?

24 januari 2013 - Marc Henzen

Welk cijfer geef je aan je relatie op de schaal van 0 tot 10? Wat moet de ander doen om de relatie met een 10 te kunnen waarderen? Wat zou je zelf moeten doen om de relatie naar een 10 te brengen? Wat zijn de blokkades die de gewenste toestand in de weg staan? Schakel op tijd hulpbronnen in! Relatiecoaching kan een hoop ellende besparen! Lees meer...
De cijfers 
Per jaar worden +/- 74.000 huwelijken gesloten en 35.000 ontbonden. Ruim 34% van de huwelijken eindigt in een scheiding. Gemiddeld duurt een huwelijk 14 jaar. 80% van de scheidingen gaat uit van de vrouw. 15% van de scheidingen verloopt  extreem problematisch. De gemiddelde leeftijd voor een scheiding is 42 jaar. 1 op de 6 kinderen maakt een echtscheiding van de ouders mee.

De 3 belangrijkste redenen om te scheiden 
Op de eerste plaats staat: gebrek aan aandacht en liefde, dan komt: niet met elkaar kunnen praten en ontrouw staat op de derde plaats. De rekening die betaalt moet worden voor een echtscheiding is gigantisch, zowel op financieel gebied (advocaten, het huis, de boedel, pensioen, alimentatie) als op emotioneel niveau (kinderen, schuld, schaamte, woede, verdriet, onzekerheid en angst voor de toekomst). Het valt niet mee om emoties los te koppelen van ‘zakelijk overleg’.

Twee soorten relaties
Je kunt spreken van oppervlakkige relaties als problemen worden omzeild, verdoezeld of weggewerkt, men houdt zoveel mogelijk vast aan het bestaande en is bang voor vernieuwing. 

Er zijn ook evoluerende relaties waarvan een aantal geleidelijk samen groeit en problemen onder ogen zien, en sommige schoksgewijs evolueren; een vastgelopen relatie eindigt dan in een scheiding of er wordt intensief gewerkt aan de relatie waardoor een snelle evolutie plaatsvindt.

Verschillende fasen binnen de relatie
1. De beginfase is de ‘roze wolk’. Verschillen worden als boeiend ervaren. Er is een gevoel van eenheid, wederzijds begrip en wederzijdse bijstand. 

2. Desillusiefase: verschillen worden nu als lastig ervaren. Tegenstellingen worden bestreden, waardoor ze alleen maar toenemen; angst, ruzie en verwijten ontstaan. 

3. Kolonisatiefase: men wil de ander veranderen met het doel de relatie te verbeteren. Er ontstaat een machtsstrijd. Je ziet voornamelijk negatieve aspecten. Er is sprake van controlerend gedrag, manipulatie en sabotage. 

4. Verwijderingsfase: afweer en verzet, pantsering tegen pijn, je maakt je ontoegankelijk voor gevoel, vereenzaming. Het zoeken van vluchtwegen: sussen en verdoven, naar buiten vluchten, of zg. vergeven en vergeten en emoties onder de mat vegen. 

5. Fase van revolutie en evolutie: loslaten. Óf je scheidt van je partner, óf je scheidt van oude gedragspatronen. Er ontstaat tolerantie voor het verschil, erkenning en respect voor het verschil, vergevingsgezindheid en realisme. 

6. Volwassenfase: hier ontstaat reële intimiteit in de relatie. Ieder aanvaardt de verantwoordelijkheid voor de eigen situatie en eigen handelen. De verschillende fasen wisselen elkaar voortdurend af in een bepaald golfpatroon, als eb en vloed.

Wanneer is het te laat? 
Meestal kan iemand vertrouwen op de 'onbewuste' keuze van het hart, dat vanuit werkelijke liefde een partner aangetrokken is waarvan je kunt leren. Zolang de wil er is om samen de mogelijkheden te onderzoeken, is er hoop en is de crisis een enorme kans om samen een stap verder te komen, maar wacht niet tot het te laat is! Als één van de twee definitief uit de relatie wil stappen heeft zoeken naar mogelijkheden om verder te gaan geen zin. Wel kan coaching dan een waardevol hulpmiddel zijn om de communicatie te verbeteren en ‘oud zeer’ uit te spreken en te verwerken, zodat het proces van scheiden beiden zo min mogelijk schade berokkent. Het goed afronden van de relatie is bepalend voor relaties in de toekomst. De kans dat je anders weer tegen dezelfde problemen aanloopt is anders heel groot.

Relatietherapie/coaching
Prisma Coaching heeft een zeer effectief programma ontwikkeld om relaties die zijn vastgelopen weer vlot te trekken. De ervaring leert dat 90% van de deelnemers hierna weer volop perspectief zien om samen van de ‘ups en downs’ van het leven te genieten. In een enkel geval wordt in de loop van het traject duidelijk dat een gedeelde toekomst geen optie meer is. In dat geval werken we aan het goed afronden van de relatie.

Opmerkingen: 4

 • Claudia 06 jul

  Beste lezer, Welk programma hebben jullie ontwikkeld om vastgelopen relaties vlot te trekken? En wat kunnen jullie bieden aan coaching om het goed af te sluiten? Kunt u me daar meer informatie over geven? Helaas is het zo, dat het voor ons naar alle waarschijnlijkheid te laat is. Mijn partner (ook vrouw) heeft sinds 3 weken definitief afstand genomen en staat niet meer open voor relatie therapy. Ik lees graag meer over jullie aanpak. Met vriendelijke groet, Claudia van Riet
 • Bethany Oliver 25 jan

  Hallo allemaal, je kunt je ex gemakkelijk krijgen door de liefdesspreuk van Dr Ehi te gebruiken. Ik ben een getuigenis van hoe hij mijn verbroken relatie van 6 jaar herstelde. Hij kan ervoor zorgen dat je ex bij je terugkomt met zijn krachten, neem nu contact op met zijn e-mail als je een probleem hebt, hij kan het allemaal aan. Zijn e-mailadres is drehispellhome222@gmail.com.
 • Claire Emerick 30 jun

  Het begon met kleine misverstanden waarna hij me vertelde dat het goed zou zijn om een pauze te nemen, wat volgens mij in een breuk veranderde. Hij zoekt me niet meer. Dit bracht me verdriet omdat we al samen zijn sinds de middelbare school en hij was mijn eerste en enige liefde. Ik zocht overal op internet naar hulp en toen zag ik zoveel mensen opmerkingen maken over Dr Ilekhojie, ik kreeg zijn contactpersoon bij de opmerkingen en sprak met hem over mijn situatie en hij legde het proces van verzoening uit en hoe hij zal helpen ik verzoen me met hem in drie dagen. Het is nu precies een maand geleden dat ik contact met hem heb opgenomen en alles is perfect geweest met Moh en ik moest deze opmerkingen plaatsen omdat hij alle lof verdient om me te helpen. Ik laat hier zijn contact met alle eerlijke e-mail: gethelp05@gmail.com of neem contact met hem op via Whatsapp/Viber +2348147400259
 • Angelina Brooks 03 mrt

  Ik zag een prachtige getuigenis van Helmah op een verzoeningspagina over het goede werk van dr. Ilekhojie. Ik heb het nooit geloofd, omdat ik nog nooit eerder iets over zo'n wonder heb gehoord. Niemand zou me ervan hebben kunnen overtuigen tot dr. Ilekhojie niet fantastisch werk voor me had verricht, waardoor mijn verbroken huwelijk na zes maanden scheiding hersteld was. Ik was echt geschokt toen mijn man neerknielde en om vergeving smeekte om hem terug te accepteren. Ik heb echt een tekort aan woorden om mijn waardering te tonen aan dr. Ilekhojie voor wat hij voor mij en mijn hele familie heeft gedaan. We zijn gelukkig samen en er heerst rust in mijn huis. Dit alles is mogelijk vanwege zijn verzoeningsspreuk. Neem nu contact met hem op voor hulp via Whatsapp/call/viber: +2348147400259 of e-mail: gethelp05@gmail.com

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________