Humor

29 november 2012 - Marc Henzen

De meest effectieve leidinggevenden gebruiken twee keer zo vaak humor als de gemiddelde managers. Humor is meer dan louter entertainment. Humor is een ontwikkelde en typisch menselijke vorm van intelligentie die niet na te doen is door computers. Een speelse en lichthartige houding is kenmerkend voor creatievellingen. Humor werkt relativerend. Het helpt om regelmatig ‘in een helikopter op te stijgen’ en vanaf grote hoogte naar jezelf te kijken en je wijze hoofd te schudden over waar je je allemaal niet druk om maakt. Lees meer...

Lach; het beste medicijn!

Ken je de film ‘Patch Adams’, met in de hoofdrol Robin Williams? De film vertelt het waargebeurde verhaal van de dokter Patch Adams. Zijn onorthodoxe methoden zorgen ervoor dat hij niet geliefd is bij de medische wetenschappelijke gemeenschap. Hij introduceerde namelijk de lach aan het ziekbed. Zijn patiënten waarderen zijn werk enorm. Patch Adams is de grondlegger van de ‘clini-clowns’ die steeds vaker in ziekenhuizen rondwaren om lijden te verlichten en vooral om heling te bevorderen!

Wetenschappelijk bekeken

Lachen vermindert de stresshormonen en verbetert het immuunsysteem. Het heeft een pijnstillend effect door de aanmaak van endorfines en werkt als anti-depressiva doordat serotonie en dopamine worden aangemaakt. Lachen; pulserende spasmen van lucht en geluid uit de strot duwen, heeft aerobische voordelen. Het activeert het cardiovasculaire systeem, verhoogt de hartslag en pompt meer bloed naar de inwendige organen. Eén minuut hartelijk lachen veroorzaakt een hartslag die pas met tien minuten roeien op een roeiapparaat bereikt kan worden.

Sociaal bekeken

Lachen heeft meer te maken met relaties dan met moppen. We lachen zelden in ons eentje, terwijl we vaak onwillekeurig in de lach schieten als anderen beginnen te gniffelen. Lachen is een sociale activiteit. Er is overvloedig bewijs dat mensen die regelmatige, bevredigende contacten hebben met andere mensen, gezonder en gelukkiger zijn. Lachen is een vorm van non-verbale communicatie die sympathie overdraagt en dat werkt aanstekelijk.

Lachen zonder reden

Dr. Madan Kataria, een Indiaase arts en cardioloog is de grondlegger van lachyoga. Hij heeft in 1995 de eerste lachclub opgericht en heeft hiermee een revolutie van vreugde en gelach over de hele wereld ontketend. Het doel van zijn club is ‘gedachtevrij’ lachen als weg naar opgewektheid. Overal wordt zijn voorbeeld nagevolgd. RTLnieuws bracht onlangs nog het bericht van honderden clowns in Mexico die een lachmarathon hebben gehouden voor de wereldvrede. Volgens Kataria hoef je geen gevoel voor humor te hebben om te kunnen lachen, maar het wordt er wel door bevorderd. Lachen in een groep werkt aanstekelijk en bevrijdend. Wie dit zelf eens wil ervaren kan ons een mailtje sturen. Bij voldoende belangstelling willen we een experiment opzetten, al moet ik daarvoor ook mijn eigen schroom overwinnen. Ik bots tegen mijn eigen (voor)oordeel aan dat het erg geforceerd lijkt, maar ik ben ervan overtuigd dat het bijdraagt aan een blijere en gezondere wereld. Mijn nieuwsgierigheid wint. Ik vind het moeilijk, maar het is wel de moeite waard. Er kan meer gelachen worden! Ben je het daarmee eens, dan daag ik je uit om te reageren.

Opmerkingen: 1

  • Mindful MBCT Heerlen 06 mrt

    Een mooi bovenstaand artikel, leerzaam en prettig om te lezen. Groet: http:www.mindfulmbct.nl

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________