Gedraag je!

26 augustus 2012 - Marc Henzen

We hebben allemaal onze eigen manieren van reageren ontwikkeld. De ene is gangmaker, de ander kijkt de kat uit de boom, de derde is geneigd tot altijd maar geven en zorgen, de vierde speelt de tiran en schrijft de regels voor. Tijdens verjaardagen zijn het vaak dezelfden die als eerste het woord nemen, en het zijn dezelfden die dwars liggen, enthousiast zijn, of in hun schulp kruipen.  Lees meer...

Gewoonte

Dit is een patroon geworden, soms bewust, vaak onbewust. Je denkt gewoon dat je zus of zo bent, en dat je niet anders kunt. Ook ik gedroeg me lange tijd zoals ik dacht dat het moest. Kortom, overal waar mensen samenkomen zijn we geneigd op een bepaalde manier te reageren, vanuit onze eigen opgedane ervaringen in het verleden. Dat gedrag is aangeleerd.

Patronen doorbreken

Patronen doorbreken: Zo’n aangeleerd patroon, ook wel ‘overlevingsstrategie’ genoemd, kan je op een gegeven moment behoorlijk in de weg staan. Je wilt bv. ook weleens assertief reageren, of de grapjas uithangen, of keihard zeggen waar het op staat, of eens hartverscheurend huilen, maar je kan het niet, je hebt dat niet geleerd. Je vertrouwde aangeleerde gedrag zit als een te nauwe versleten jas om je heen, hij knelt.

ONTdek jezelf! 

Pas eens een nieuwe jas, ga eens experimenteren met gedrag wat je van jezelf niet zo kent, maar wel bewondert in anderen. Wat heb je te verliezen? Je wint nieuwe onbekende stukjes van je eigen puzzel. Je ontdekt misschien kwaliteiten in jezelf die je nooit vermoed had. Ik heb bv. moeite moeten doen om mijn angst om voor grote groepen te spreken te overwinnen. Natuurlijk voelde dat voor mij vreemd en eng, zo kende ik mezelf namelijk niet, maar nieuwe schoenen moeten ook worden ingelopen voordat ze comfortabel zitten. Mijn partner heeft inmiddels geleerd om z’n emoties te uiten, waardoor zijn chronische darmkwaal verdween, dat was een enorme doorbraak.
Onbeperkte mogelijkheden: Stel je eens voor dat je morgen wakker wordt, en je hele geheugen is weg, je weet helemaal niets meer. Wat dan? Je zult jezelf opnieuw moeten uitvinden en bij elkaar moeten denken. Wellicht ziet je omgeving dan een totaal ander mens. Je kiest je gedrag, meestal onbewust, maar je kunt leren bewust te kiezen hoe je je wilt gedragen.

Bewustzijn

Door je bewust te worden van je aangeleerde gedrag krijg je de regie over je leven weer in handen en heb je een keuze. Koester vooral wat goed voelt en daag jezelf uit om te experimenteren met nieuw gedrag. Je kunt een ander niet veranderen, maar wel jezelf, stap voor stap.  Het is belangrijk dat je er helemaal mag zijn als mens en dat je vanuit jezelf bepaald gedrag kan vertonen wanneer een situatie dat van je vraagt; dat je kritiek kunt leveren en ook dat je je kunt verdedigen, dat je op tijd je mond weet te houden en ook een potje kan janken om verdriet te verwerken, en dat je kunt geven en ontvangen, alle aspecten met elkaar in evenwicht, een heel compleet mens! 

Opmerkingen: 2

  • Petra 26 mrt

    Gedraag je... Eigenlijk een goede vraag, wat is gedragen nu eigenlijk? Had ik bij Wilders in het café gestaan, had ik waarschijnlijk ook minder, minder moeten roepen, anders had ik me in zijn groep niet naar behoren gedragen. Als ik bij familie ben, ben ik het Het hartgrondig nee eens met de stelling, verander Marokkaan in jood en er zijn weer helemaal terug naar af waar een leider de ene groep tegen de ander ophitst en zichzelf dat recht nog toe-eigent ook. Brrr Gedragen is je eigenlijk aanpassen in een groep. Ik At eens bij een Vietnamese familie waar ze allemaal smakken. Ik niet endaardoor dachten ze dat ik het eten niet lustte. Mijn aangeleerde netjes mond dicht met eten gedrag kwetste dus de kookster. Je gedragen is dus iets wat aan te leren is. Waarom zijn er dan zoveelmensen die elk net gedrag aan hun laarzen lappen en doen wat zij normaal vinden? Neem nou rokers. Na roken gooi je je peuk gewoon op de grond. Tabaks verpakkingen ook, asbakken uit de auto kiep je op straat. Onderweg mag je rustig brandende peuken uit auto of trein gooien, komt er een bosbrand van, nou, dat Is iets om trots te zijn, zoals ik een groep jongeren laatst hoorde. Dit gedrag verfoei ik. Een ochtend lang bezig geweest brandweer, natuurmonumenten, tabaksfabrikanten en bosbeheer te vragen of het mogelijk was tijdensgrote droogte waarschuwingsborden neer te zetten, zodat rokers weten dat er dan niet in bossen en heide gerookt mag worden. Ik kreeg een enorm lauwe reactie. Elk weldenkend mens weet toch dat hij niet mag roken in bossen tijdens droogte? (De tabaksindustrie negeerde mij totaal) Nu vraag ik mij af, is een roker een weldenkend mens? De waarschuwingen op de pakjes laten hem - haar al koud. ( mij overkomt dat toch niet.) Met eigen ogen vaak zat brandende peuken uit auto's in bermen gehooid zien worden! ( zijn zelfs al eens gestopt om snel uit te trappen) Lege verpakkingen ziet u lezer vast ook vaak genoeg overal liggen. (Na hondenstrond, ergernis zwerfafval nr 2 op de lijst.) De heer Wilders laat zich door niemand wat zeggen, staat een roker synoniem voor Wilders? Of valt er aan hun nog wat te redden?
  • Tio 08 nov

    Gewoontepatronen en gedachtepatronen doorbreken bij een bepaalde slechte gewoonte die je je onbewust hebt aangeleerd door stress of andere factoren. .

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________