Neem niets persoonlijk!

19 augustus 2014 - Marc Henzen

Het is waanzinnig lastig om dingen die anderen doen, voelen of zeggen niet persoonlijk te nemen. Wat er ook om je heen gebeurt, vat het niet persoonlijk op! Niets wat andere mensen doen is vanwege jou, het is altijd vanwege henzelf. We houden elkaar alleen maar spiegels voor. Lees meer...

Projectie

Als je een ander ‘goede raad’ geeft over hoe hij of zij z’n leven moet leven, praat je eigenlijk tegen jezelf. Wat je doet of zegt is een projectie van je eigen achtergronden, frustraties, overtuigingen en ideeën. Dat geldt ook voor de ander, dus wat een ander op jou projecteert heeft zo goed als niets met jou te maken.

Illusie

Alle mensen leven in hun eigen droom, in een compleet andere wereld dan die waarin wijzelf leven. Door je iets persoonlijk aan te trekken veronderstel je dat de ander jouw wereld kent en omgekeerd proberen we een ander ook onze wereld op te dringen. Wordt wakker! Begrijp dat wat je over je heen krijgt vooral bij de ander hoort. De woorden en daden van iemand anders hebben alleen te maken met wat zij geloven en waarvan zij overtuigd zijn.

Je hart sluiten?

Als je je hart sluit is het gemakkelijk om niets persoonlijk te nemen. Je zet dan een dikke muur om je heen en je laat ze maar kletsen, maar dit is niet de oplossing waar je gelukkig van wordt. Het is de uitdaging om toch open en kwetsbaar te blijven en de pijn te voelen wanneer een ander z’n pijlen op je afvuurt, om vervolgens bewust te kiezen voor een ánder antwoord dan je in eerste instantie zou willen geven. Zo transformeer je pijn naar begrip en mededogen en heel je jezelf. Ik heb geleerd om eerst eens diep te zuchten voordat ik antwoord geef. Uiteindelijk bereik je een staat waarin niemand je meer kan kwetsen, omdat je feiten kunt loskoppelen van je persoonlijke gevoel en er doorheen kunt kijken. Als je je meer bewust kunt zijn van het ‘spel van projecties’ en dit steeds in je achterhoofd houdt, dan kun je steeds makkelijker rustig blijven onder de meningen en acties van anderen. Het voorkomt dat je je onnodig slachtoffer voelt van een bepaalde situatie.

Zelfbewustzijn

Als iemand boos op je wordt, komt dat doordat jouw standpunt of jouw overtuiging een bedreiging vormt voor hun overtuigingen. Als mensen andere ideeën hebben dan jij, word je bang, voel je je aangevallen en ga je je verdedigen. Waarom zou je boos worden, conflicten uitlokken of je schuldig voelen als je je hiervan bewust bent? Door je zelfbewustzijn te vergroten heb je dit direct door en kun je dit veranderen. Wees zonder verwachtingen in wat je zegt. Als je tegen je partner zegt; “ik hou van je”, sta er dan eens bij stil wat je werkelijk wil zeggen. Waarom zeg je dit? Heb je iets nodig? Wil je eigenlijk horen dat je de ander hetzelfde tegen je zegt? Of zeg je het puur om expressie te geven aan je liefde?

Geef eens antwoord op de volgende vragen:
 1. Hoe ga jij om met kritiek?
 2. Wat vind jij van anderen in je omgeving, en wat zegt dat over jou?

We waarderen het enorm als je je commentaar hieronder deelt met andere lezers!

Opmerkingen: 5

 • anneke Khoef 21 aug

  nou Annemarie, je hebt het opnieuw kernachtig en 'waar' geformuleerd. met plezier heb ik het weer gelezen. mis nog altijd je stukjes in de WWW, zo'n gemis .. hartelijke groet van mij emailadres is bekend , weet niet wie dit allemaal lezen namelijk
 • annemarie rijkse 26 aug

  Wat een mooi stuk. Neem ik weer mee. Bedankt. Mis je stukjes maar zoek ze op je website.
 • Remco 03 mei

  Ik heb al heel veel gelezen omtrent dit onderwerp maar nu werd het me opeens duidelijk en is er een soort rust in me gekomen wat ik heel lang niet meer heb gehad, bedankt voor deze blog :)
 • maria 19 okt

  Prachtig!!
 • Bea Bateswar 18 okt

  Ik lees veel en wil graag op een rechte pad blijven lopen zodat ik geen problemen met vrienden en fam. krijg fijn om dit te lezen daar leer je wat van. Bea 18 oktober 2019

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________