Luister nou toch!
15 februari 2012 -
De meeste mensen luisteren om te kunnen reageren. Zodra in
het verhaal van de ander iets herkend wordt, gaat er als het ware een laatje
open, waarvan de inhoud liefst zo snel mogelijk wordt geleegd, waardoor bij de
ander weer een laatje wordt opengetrokken, enzovoort. We praten om te praten.
We luisteren om te kunnen reageren. Lees meer...
Doe niet interessant, wees geïnteresseerd!
Ik word soms heel verdrietig van gesprekken tussen partners als ze net bij ons in therapie zijn. 80% van de problemen wordt veroorzaakt door slecht luisteren naar elkaar. Het is onvoorstelbaar dat met een beetje hulp hierbij, de meeste stellen binnen 5 sessies weer perspectief zien. Met echt luisteren geef je jezelf en de ander een groots geschenk. Het lastigste van luisteren is dat je open blijft staan voor de informatie, zonder te oordelen. Voor je ’t weet heb je je mening klaar. Het is de kunst die te parkeren. Luisteren betekent zuiver waarnemen; wat zie, hoor en voel je allemaal, ook tussen de regels door, zonder te oordelen.
LSD
Soms heeft iemand er veel moeite mee om onder woorden te brengen wat er speelt, vooral als het een probleem betreft, of kritiek. Het helpt enorm als je hier een overdosis LSD toepast: Luisteren-Samenvatten-Doorvragen, net zolang tot de ander is ‘leeggelopen’. Pas daarna ga je reageren en vertel je wat de informatie met jou doet. Een hulpmiddel om informatie los te krijgen is het stellen van open vragen, niet te beantwoorden met ja of nee. Open vragen beginnen met wie, wat, waar, wanneer, hoe en waarom. Pas op met de waaromvraag, omdat de ander zich dan vaak aangevallen voelt en snel in de verdediging schiet.
Gevoelens
en behoeften
Achter al onze oordelen zit een (onvervulde) behoefte en een gevoel. Als je het verwijt te horen krijgt: ‘je bent ook nooit thuis’, dan zit daaronder de behoefte aan nabijheid. Deze onvervulde behoefte veroorzaakt boosheid en verdriet. Als je in het luisteren kunt focussen op de behoefte die eronder ligt, en daarbij oog hebt voor de gevoelens van de ander, dan krijg je echt contact en gesprekken die je iets opleveren. Dat geldt ook voor jezelf; luisteren naar je eigen behoeften en gevoelens onder de oordelen die je hebt. Je kunt zo je oordelen gebruiken om te ontdekken welke behoeften je hebt. Het is vaak ontzettend moeilijk om eerlijk aan te geven wat je nodig hebt. Het is veel makkelijker om in de aanval te gaan en kritiek te leveren.
Wil je
gelijk of geluk?
Ons ego heeft de neiging om te willen winnen en z’n gelijk te halen. Dit belemmert ons om echt goed te luisteren, maar of we daar gelukkiger van worden? We zien voornamelijk elkaars verschillen en hebben daar een oordeel over. Luisteren naar de behoeften en de gevoelens in een verhaal is het begin van een communicatie die gericht is op verbinding en geluk. Uiteindelijk willen we toch allemaal hetzelfde in het leven: gelukkig zijn!
Geen opmerkingen