Lijdensweg

17 april 2014 - Marc Henzen

Voor sommige mensen is het leven een lijdensweg. Zo rond de paasdagen lijkt het mij goed om daar eens bij stil te staan. Mijn oma had het bekende tegeltje hangen met: ‘we lijden nog het meest, door ’t lijden dat men vreest…’. Bij alles waar we ons druk om maakten kregen we dit ter relativering voor de voeten geworpen. Dan heb je het over lijden door gepieker en getob. Maar er is ook ernstig fysiek lijden, en wat moet je dan met een andere bekende uitspraak als: ‘pijn is onvermijdelijk, lijden is een keuze’. Deze laatste uitspraak klopt wat mij betreft in het eerste geval, je kunt kiezen ergens onder te lijden, of er vrede mee te hebben, maar bij ondraaglijke fysieke pijn…wat kun je dan doen, behalve de pijn stillen met pillen? Lees meer...

Oorzaak van lijden

Is pijn een oorzaak van het lijden? Nee! Pijn vóelen is niet hetzelfde als lijden. Het wordt pas lijden als je gedachten en gevoelens er angstige verhalen omheen weven. Ook psychische pijn wordt gecreëerd door de verhalen in je hoofd. Het zijn nooit de omstandigheden die lijden veroorzaken, maar alle denkbeelden eromheen.

Van lijden naar leiden

Ons autonome zenuwstelsel bestaat uit het sympatische- en het parasympathische zenuwstelsel. Het sympathische deel wordt wel het systeem van ‘vechten en vluchten’ genoemd en het parasympathische deel het systeem van ‘rusten en verteren’.  Ze werken in harmonie samen als een gas- en rempedaal; als het ene actiever wordt, vermindert de activiteit van het andere. Het een zorgt voor vitaliteit en actie, het ander voor rust en ontspanning.

Je kunt lijden verminderen door deze twee stelsels in een optimale staat van evenwicht te houden. Kort door de bocht kun je zeggen dat het sympathische zenuwstelsel de hoofdveroorzaker is voor het ervaren van pijn en dat het dus van essentieel belang is dat vooral het parasympathische zenuwstelsel gestimuleerd wordt om het evenwicht te bewaren en om de ‘vecht-vlucht’ reactie, met stress tot gevolg, te neutraliseren.

Neuropsycholoog Rick Hanson en neuroloog Richard Mendius schrijven hierover in ‘Boeddha’s brein’, met als ondertitel: ‘Hoe mindfulness je hersenen en je leven kan veranderen’. Je kunt je hersenen in positieve zin veranderen door middel van je geest. Je kunt de manier waarop je het leven (en het lijden) ervaart veranderen.

Als je geest/je denken verandert, veranderen je hersenen ook. Je bouwt als het ware nieuwe neurale structuren op in je brein. Je kunt leren het positieve te versterken en het negatieve te verzwakken!

Leer observeren. Begin met jezelf en je manier van denken waar te nemen. Als je simpelweg aanwezig kunt blijven bij alles wat er in het bewustzijn opkomt, zonder verder te reageren, verbreek je op datzelfde moment de keten van lijden. Dan kan zelfs ondraaglijke fysieke pijn ontspannen en verminderen. Dan lijd je niet langer aan de pijn, maar leid je de pijn in andere, wellicht betere banen. Dit wordt wel het ‘pad van ontwaken’ genoemd, en dat past mooi bij de paasboodschap. Dan sta je op uit de ‘dood’ en ontstaat er een nieuw leven!

Geef hieronder eens antwoord op de volgende vragen:

  1. Welke rol speelt lijden in jouw leven?
  2. Hoe ga jij daarmee om?

Opmerkingen: 2

  • anneke 28 mei

    hoi Annemarie en Marc, ik lees deze woorden en denk: het klopt allemaal, wat er is geschreven. alleen grote vraag: hoe integreer ik het (blijvend)in mijn leven ook, dat is de uitdaging.. jullie blogteksten zijn TOP, vol inspiratie, met groet anneke ps ik doe niks met facebook dus' like' jullie niet daar, maar van binnen wel
  • Peter 23 okt

    Niet alleen maar Lijden, maar scheelt niet veel. En ik neem nu ook geen genoegen met hoe ik van 2005 tot begin dit jaar heb geleefd. Leef op de rem, nog altijd. Geen of in ieder geval niet genoeg zelfvertrouwen. En dat pik ik niet meer. Of ik ga de laatste jaren van mijn leven zonder rem, met gezond zelfvertrouwen door het leven, of ik ga uitstappen. Er is geen tussenweg.

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________