Hoe pep je jezelf op?

02 december 2011 - Marc Henzen

Als je nog van alles moet; een berg werk, koken, een afspraak, de hond uitlaten, waar haal je dan de energie vandaan? Wat is je motivatiestijl? Ga je uit van wat je wilt vermijden, of ga je uit van wat je wilt bereiken? Er zijn vier verschillende typen; ik noem ze de rampdenker, de dictator, de bergbeklimmer en de uitvoerder. Lees meer...

De rampdenker

Deze mensen denken in termen van wat ze willen vermijden. Mensen die gebruik maken van deze motivatiestijl motiveren zich door aan rampen te denken die gebeuren als ze iets níet doen. Ze denken aan ontslag als ze niet op tijd op het werk zijn, of dat de partner ze verlaat als ze niet aardig zijn etc. Ik motiveer mezelf zo, om me te houden aan de maximum snelheid, omdat ik geen bekeuring wil. Soms is het handig en voorkomt dit rampdenken dat je slordig met de kettingzaag omgaat, maar jezelf motiveren door ‘straf’ te vermijden levert meestal veel stress op.  De oplossing is bedenken hoe voldaan je zal zijn als de dingen af zijn.

De dictator

Deze mensen voeren een innerlijke dialoog door middel van bevelen op strenge onaangename toon. In hun hoofd klinken vooral de woorden ‘moeten’ en  ‘zullen’. Dit veroorzaakt uitstelgedrag, omdat je het dan juist níet wilt doen. De oplossing hiervoor is je innerlijke dialoog bijstellen naar uitnodigend in plaats van bevelend. Verander woorden als ‘moeten’ in ‘ik wil’ of ‘ik kies ervoor’ of ‘het zou prettig zijn’. Het gebruik van een aangename en verleiderlijke innerlijke stem helpt ook.

De bergbeklimmer

Je kijkt als een berg tegen de klus op en de berg lijkt onoverkomenlijk. Mensen die dit doen zijn niet in staat om er hapklare blokken van te maken en uitstelgedrag is ook hier het gevolg. De oplossing is het beeld van de taak in gedachten verder weg te plaatsen en te verkleinen. De taak krijgt dan de juiste proportie, waarna je h’m kunt opsplitsen (eet de olifant met één hap tegelijk). Richt je op de kleine stappen in plaats van op de berg. Een reis van duizend mijl begint ook bij de eerste stap.

De uitvoerder

Mensen denken eraan terwijl ze het dóen, in plaats van de klus ‘klaar’ te zien. Deze mensen motiveren zich gemakkelijk voor leuke klussen; het ‘doen’ is tenslotte leuk, maar moeilijker voor vervelende klussen. De oplossing is om je voor te stellen dat de taak al voltooid is (visualiseren), en niet focussen op het doen op zich. Bedenk vooral waarom  het voltooien van de taak voor jou waardevol is. 

Van alles wat

Ik herken mezelf bij alle stijlen wel een beetje. Het hangt vaak van de situatie en de taak af hoe je ermee omgaat. Als je jezelf betrapt op weinig motivatie, probeer dan eens een van de aangereikte oplossingen, echt, het werkt! Een andere mindset doet soms wonderen!

Geen opmerkingen

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________