Ken jij het geheim van geluk?

17 december 2014 - Marc Henzen

Hoeveel mensen ken jij die echt gelukkig zijn? Kun je er drie bij naam noemen? En hoeveel mensen ken jij bij naam, die één huis en twee auto's hebben? Waarschijnlijk kun je nu moeiteloos vijf namen noemen van personen die jij kent en die in het bezit zijn van één huis en twee auto's. Conclusie: we zijn heel goed in 'hebben' en heel slecht in 'zijn'! Lees meer...


Van geluk gesproken

De meeste mensen zijn geneigd om geluk buiten zichzelf te zoeken. Toch heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat externe factoren zoals relatie, inkomen, gezondheid en woonomgeving  slechts 10% van je geluksbeleving bepalen, 50% wordt bepaald door erfelijke factoren en 40%  door je denkpatronen en je gedrag. Een belangrijk deel van je geluksbeleving is dus afhankelijk van en te beïnvloeden, door hoe je denkt en wat je daadwerkelijk doet!

Geluksstrategiën - Overgave!

 • O - Optimisme
 • V - Vergevingsgezindheid
 • E - Emotioneel evenwicht
 • R - Richting & Reflectie
 • G - Groei: emotioneel, mentaal en spiritueel
 • A - Acceptatie
 • V - Verbondenheid
 • E - Eenvoud & Eenheidsbewustzijn
Gelukkige mensen wijden een groot deel van hun tijd aan familie en vrienden. Ze koesteren hun relaties en genieten ervan. Ze uiten hun dankbaarheid voor alles wat ze hebben. Ze zijn vaak de eersten die mensen een helpende hand bieden. Ze zijn optimistisch over de toekomst. Ze genieten van het leven en proberen te leven in het nu. Ze wijden zich serieus aan hun levensdoelen en ze weten evenwicht te bewaren in moeilijke situaties.  Wanneer je overgave en de daaraan gekoppelde strategieën toepast in je levensstijl ga je je letterlijk fysiek en emotioneel beter voelen. Bovendien veroorzaken ze talloze gunstige neveneffecten en deze versterken je geluksgevoel weer.

Volmaaktheid

Het diepste geluk ervaar je als je volledig met jezelf in het reine komt. Dat betekent dat je helemaal OK bent met waar je vandaan komt en wie jij nu bent. Als je innerlijk verscheurd bent, en niet tevreden met jezelf, dan ben je ergens onderweg afgesneden van de bron van je leven. Die bron zijn je ouders waar je het leven van gekregen hebt. Als je van één van je ouders of beiden bent afgesneden of ze uit je hart hebt verbannen, dan heb je maar halve levenskracht en voel je een leegte. Een gevoel van leegte hebben betekent meestal dat een van de ouders ontbreekt in je hart. Dan is je hart maar half gevuld. Je komt pas helemaal in het reine met jezelf als je beide ouders acht en liefhebt. Als je beide ouders neemt, precies zoals ze zijn, ervaar je dat al het goede dat ze hebben van hen naar jou toe kan stromen (ook al leven ze niet meer), en dat alles wat je in hen vreesde of afwees buiten je blijft en oplost. Zodra je iemand uit je systeem ‘buitensluit’ voel je je onvolmaakt. Pas als je alle leden van je systeem van herkomst (ouders, broers/zussen, ooms, tantes en grootouders) in je hart sluit voel je je volmaakt en heel, vervuld en vrij. Zij zijn je basis. Ondanks/dankzij alles wat zij hebben doorgegeven. Ook hier geldt overgave aan 'dat het is zoals het is', als voorwaarde voor geluk.

Een vervuld leven

Een vervuld leven is een leven waarin je je in harmonie voelt met de werkelijkheid zoals die is. Je voelt je in harmonie met je ouders zoals ze zijn, je voorouders zoals ze zijn, de cultuur waarin je leeft zoals die is, met je lot hoe dat ook is, met je handicaps zoals ze zijn en met de mogelijkheden die je hebt. Je zingt je eigen lied en dat vervult je. Geluk is een staat van zijn die je kunt kiezen. Overgave is de weg.

Hoe gelukkig ben jij? Wil je (nog) gelukkiger worden?

We starten in januari 2015 met een nieuw blok Mindfulness & Integrale Yoga wat helemaal in het teken staat van 'Het geheim van Geluk'. Mooier kun je het nieuwe jaar niet beginnen!

Verder houden we op 11 januari een (bijna gratis) lezing/workshop over Familieopstellingen. Je bent van harte welkom!

Reserveer wel een plaats via ons contactformulier, want we hebben helaas beperkte ruimte.

We hopen je binnenkort te (weer) ontmoeten!

Opmerkingen: 1

 • Peter 23 okt

  Beide ouders achten en liefhebben? hadden ze dat maar bij gedaan. Hun zijn de oorzaak van mijn verklooide leven. Er is geen speld tussen te krijgen. Mijn moeder, overstuur en snotterend: 43 jaar getrouwd geweest en nu alleen, ik heb een schat van een dochter (en dan is er oogcontact met mij) en zegt ze met een smoelwerk wat een vieze hoop stront bekijkt; ja, jij ook hoor. Ze maakt daarbij een bij mij zeer bekende beweging die alles zegt. Ik: ja ma, 43 jaar getrouwd en nu alleen, dan is er toch nog één voordeel. Van die 43 jaar hebben jullie er 40 ruzie gehad, dat kan niet meer. STERF IMBECIEL INDIVIDU. Moeder heeft 9 zussen en met alle 9 heeft ze ruzie. Waar we ook woonden, altijd kwam er ruzie met de buren. Overal ruzie en iedereen was gestoord. Nooit lag het aan moeder, nooit. Ik heb haar nu 15 jaar niet gezien, geen idee of ze nog leeft, maar met 45 jaar heb ik het opgegeven om nog aardig gevonden te worden door haar.

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________