Vertrouwen!

05 juni 2012 - Marc Henzen

Iets wat je weet omzetten in iets wat je doet, dát is de grootste uitdaging van je leven. Je weet dat je anderen het beste vriendelijk kunt behandelen; je weet hoe belangrijk goede eet- en leefgewoonten en lichaamsbeweging zijn. De beste plannen blijven helaas in de kast liggen, totdat je jouw wil tot de jouwe maakt en je gaat handelen naar wat je weet. Je daden bepalen je bestemming. De enige manier om te zorgen dat iets gedaan wordt, is dat je het gewoon dóet. Lees meer...

Voorwaarden

Om vertrouwen te wekken in anderen moet je bij jezelf beginnen. Je bent pas geloofwaardig voor anderen als je jezelf serieus neemt. Het gaat hierbij om vier dingen; integriteit, intenties, capaciteiten en resultaten. De eerste twee hebben te maken met karakter, de andere met competenties. Dat is wat mensen van jou zien, waar ze je op beoordelen.

Vertrouwen versus zelfvertrouwen

Vol vertrouwen zijn getuigt van een mooie houding, anderzijds weten we ook dat een beetje ‘op je hoede zijn’ geen kwaad kan; wij kunnen nl. wel vertrouwen hebben, maar bij anderen hoeft dat niet het geval te zijn. Onder de oppervlakte van vertrouwen schuilt vaak een diepe laag van wantrouwen. Vertrouwen is een kwaliteit die een bijna oneindige dimensie van groei kent. Het is een diep emotioneel gebeuren dat volop in beweging is. Op hetzelfde moment dat er vertrouwen is, is er geen ego meer! Ze kunnen er niet tegelijk zijn. Vertrouwen is wat mij betreft de hoogste en zuiverste vorm van liefde!

Basis

Elke baby is vol vertrouwen, volkomen overgeleverd aan de al of niet verzorgende handen van anderen. We worden allemaal geboren met de kwaliteit vertrouwen. Door onze levenservaringen begint dit basisvertrouwen helaas deuken op te lopen en uiteindelijk staan we steeds wantrouwender in de wereld. We verliezen ons gevoel van volledig vertrouwen. Toch is het voor jezelf, voor je totale mens zijn van essentieel belang dat de kwaliteit vertrouwen onvoorwaardelijk bij je aanwezig is. Ook al raak je iets materiëels of immateriëels kwijt, zorg ervoor dat je je basisvertrouwen herstelt. Laat je vertrouwen rotsvast zijn en niet afhankelijk van de buitenwereld.

Osho over vertrouwen

Osho is een van mijn favorite schrijvers. Hij zegt over vertrouwen het volgende: “Verspil je leven niet aan dingen die je toch kwijtraakt. Vertrouw op het leven. Alleen als je vertrouwt kun je je kennis laten varen, alleen dan kun je je denken opzij zetten. En als het vertrouwen er is, opent zich iets onmetelijks. Dan is dit leven geen gewoon leven meer, dan wordt het vol van God, het stroomt over. Als je hart onschuldig is en de muren verdwenen zijn, sta je in verbinding met de oneindigheid. En je komt niet bedrogen uit; er is niets dat je kan worden afgenomen. Wat je kan worden afgenomen is het houden niet waard en wat je niet kan worden afgenomen... waarom zou je bang zijn dat dat je wordt afgenomen? - het kan niet worden afgenomen, met geen mogelijkheid. Je ware schat kun je niet verliezen… “

Rust

Vertrouwen geeft rust. Tijdens onze vele reizen heb ik geleerd onvoorwaardelijk te vertrouwen in het levensproces. Middenin chaos en onzekerheid ervaar ik een diep oervertrouwen dat het loopt zoals het moet lopen. Ik weet gewoon dat alles goed komt, en ook als dat niet zo is, dan is dat goed!

Opmerkingen: 2

  • Toby 23 mei

    dit is saai
  • Bea Bateswar 20 nov

    Mooi verhaal gelezen over vertrouwen inderdaad vertrouwen in jezelf geef zekerheid en kracht de moed niet opgeven.

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________