Verlangen naar erkenning

03 april 2014 - Marc Henzen

Onze behoefte aan erkenning is een van de belangrijkste basisbehoeften waar we mee geboren worden. We willen erkenning voor wie we zijn, voor wat we doen en voor wat ons overkomt en hoe we ons daarbij voelen. Erkenning kan enorm motiveren, terwijl gebrek aan erkenning onze energie doet weglekken. Je kunt er zelfs ziek van worden! Lees meer...

Magisch denken

Herken je dat je vroeger weleens bepaalde tegels op straat vermeed, of juist over de stoeprand moest lopen om een goede dag ‘af te dwingen’? Dit gedrag hoort bij kinderen en noemen we ‘magisch denken’ (zelfs volwassenen denken vaak nog ‘magisch’: “als ik jou maar gelukkig maak, dan krijg ik wat ik wil…”). Kinderen denken dat ze bepaalde macht hebben: “als ik maar genoeg mijn best doe, gaan mijn ouders niet uit elkaar”, of: “als ik maar dit of dat doe, dan hebben papa en mama geen ruzie.” Op hun eigen manier doen kinderen alles om hun ouders gelukkig te maken en het gezin in balans te houden, want dan krijgen ze wat ze hebben willen: liefde! Gaan ouders dan toch uit elkaar, dan denken kinderen dat ze iets fout gedaan hebben.

Als je in je pogingen om te geven aan je ouders onvoldoende erkend bent, omdat je ouders niet zagen hoe je als kind je best deed om je bestaansrecht te verdienen, dan krijg je als kind het gevoel permanent te kort te schieten en blijf je je leven lang hongerig naar deze erkenning. Als je chronisch erkenning van je ouders tekort bent gekomen ga je dit alsnog proberen te krijgen, en het is nooit genoeg. Je wilt dan overal de beste in zijn, veel complimenten voor wat je bereikt, een partner die je voortdurend de hemel in prijst. Ook ben je dan vaak jaloers in je relaties, omdat je je snel bedreigd voelt. Eigenlijk zijn alle klachten die partners over elkaar hebben in therapie terug te voeren op een gebrek aan erkenning.  

Binding

Wat je van huis uit hebt meegekregen, daar ben je helemaal aan verbonden. Als je niet véilig verbonden bent met je ouders, dan raak je verbonden met het tekort. Pas als je je familie kunt ‘nemen’, zoals ze zijn, ontstaat er vrijheid in verbinding, raak je vrij en ongebonden. Iemand is pas volwassen als in die persoon alle innerlijke delen tot volle wasdom zijn gekomen.

Het is zoals het is

Het  werkt heel bevrijdend als je puur erkent wat er is, zonder hieraan iets te willen veranderen of op te lossen. Dingen zijn gewoon zoals ze zijn. Soms maakt dat blij, soms verdrietig. Door te erkennen dat iets zo is kan er ontspanning optreden. Dan kun je gaan rouwen omdat je de pijn kan toelaten en erkennen. Een gemis is een gemis, een geluk is een geluk. Het geeft heel veel ruimte door ‘zo simpel’ tegen het leven aan te kijken. Zo kun je ook jezelf erkennen. Je kunt erkennen dat je iets goed of niet goed gedaan hebt. Het is zoals het is.

Opmerkingen: 3

  • wim 04 apr

    Prachtig Annemarie, liefs, Wim
  • Marjolein Hartkamp 04 apr

    Mooie heldere tekst, Annemarie. Ik kan daar mijzelf weer verder mee helpen en waarschijnlijk later ook weer anderen. Dank je wel.
  • Bea Bateswar 25 okt

    Bea 25-10-2019 Prachtig verwoord het lijkt net alsof ik mijn eigen verhaal zit te lezen. Dankjewel. Groetjes Bea

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________