Vragen of antwoorden

15 november 2013 - Marc Henzen

Het gaat om het stellen van de juiste vragen en niet om het opleggen van pasklare antwoorden! Vragen zetten in beweging, antwoorden sluiten af en geven schijnzekerheid. Lees meer...

Vragen of antwoorden

Alweer een tijdje geleden hoorde ik een interview met de atheïstische dominee Klaas Hendrikse die op het punt stond om met pensioen te gaan. Klaas baarde opzien door te stellen dat je niet hoeft te geloven dat God bestaat om in God te geloven. Met zijn boeken joeg hij de de kerktop op de kast, maar zijn kerkdiensten zaten bomvol. Hij heeft laten zien hoe het óók kan in de kerk. Want terwijl vele kerken hun deuren moeten sluiten, floreert de Koorkerk in Middelburg. De protestantse kerk waar kerkgangers ook een katholieke priester, een zenleraar of een televisiepresentatrice op de kansel kunnen aantreffen. Waar vragen belangrijker zijn dan hapklare antwoorden. Vandaar dat mensen zich bevrijd voelden van het juk van zwaarte en zondigheid. In Klaas’ kerk was plaats voor iedereen, met ieders unieke Godsbeleving. Mooi! Het gaat om het stellen van de juiste vragen en niet om het opleggen van pasklare antwoorden! Vragen zetten in beweging, antwoorden sluiten af en geven schijnzekerheid.

De juiste vragen

Bij het scheppen en vormgeven van je eigen leven gaat het steeds om het stellen van de juiste vragen aan jezelf. Debbie Ford heeft hier een prachtig boek over geschreven. Wij hebben de essentie hiervan samengebracht in een reader die je gratis kunt opvragen via onze website (klik hier). Als je voor keuzes staat, en dat is voortdurend het geval, vraag jezelf dan af of die keuze je zal voortbewegen naar een bezielde toekomst, of dat je erdoor blijft vastzitten in het verleden. Zal die keuze je op de lange termijn bevredigen, of slechts kortstondig? Eis je je macht op, of probeer je een ander tevreden te stellen? Ben je op zoek naar wat ‘juist’ is of naar wat ‘verkeerd’ is? Vergroot die keuze je levenskracht, of berooft ze je van energie? Gebruik je de situatie als katalysator voor groei en ontwikkeling, of om jezelf te straffen? Neem je door die keuze je lot in eigen handen, of geef je het juist uit handen? Doe je het uit eigenliefde of om jezelf te ondermijnen? Handel je op basis van geloof/vertrouwen, of handel je vanuit angst? Kies je vanuit je Goddelijkheid, of vanuit je mens-zijn?

Wegwijzers

Deze vragen gaan niet over het maken van die ene belangrijke keuze, maar over de kleine keuzes die je de hele dag door maakt. Deze vragen geven je de macht om een hogere keuze voor jezelf te maken. Mocht dat niet zijn waar je naar op zoek bent, mocht je willen zwelgen in ‘arme ik’, mocht je vastbesloten zijn slachtoffer te zijn en niet alles willen bereiken dat je wenst, dan moet je deze vragen maar niet gebruiken. Ben je echter vastbesloten de verantwoordelijke schepper van jouw werkelijkheid te zijn, de beste ‘jij’ te zijn die je kunt zijn, dan zullen deze vragen je de weg wijzen. Maar… niemand kan je een bepaalde weg laten nemen, behalve jij. Jij kiest. Ter troost dit citaat: ‘Haal mijn weg niet weg onder mijn voeten. Ook niet, wanneer mijn weg, volgens jouw weg, een omweg is’ (Kalhil Gibran)

Geef hieronder eens antwoord op de volgende vragen:

  1. Welke vragen houden jou bezig?
  2. Hoe vind jij je antwoorden?

Geef alsjeblieft hieronder je antwoorden op bovenstaande vragen. Je bewijst ons hier een heel grote dienst mee. Alvast bedankt hiervoor!

Geen opmerkingen

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________