Hoop doet leven!

20 november 2015 - Marc Henzen

In wanhopige tijden komt er een moment dat we beseffen dat we zo niet meer door kunnen gaan. Pas als we weer gaan geloven dat we iets beters verdienen wordt hopeloos weer hoop. Lees meer...


Hoop doet leven

Hoop is verlangen naar iets wat er nog niet is. Ik hoop op een lang en gelukkig leven in goede gezondheid, samen met mijn partner Marc. Ik hoop nog eens een boek te schrijven. Ik hoop nog vele inspirerende reizen te mogen maken. Ik hoop op wijze leiders die wereldvrede en welzijn voor ogen hebben voor alles op onze planeet. We hopen allemaal. Hoop is een wensende verwachting, dat iets wel of niet zal plaatsvinden in de toekomst. Het is zowel actief als passief. Hoop is ongrijpbaar, oncontroleerbaar, maar het denken in mogelijkheden, ook als deze niet te plannen zijn, houdt mensen op de been. Hoop is een gerichtheid van de geest en het hart, waarvan het anker zich achter de horizon bevindt. Hoop is ergens voor werken omdat het goed is en niet alleen omdat het kans van slagen heeft. Het is een diep weten dat iets zinvol is ongeacht het resultaat.

Valse hoop

Valse hoop heb je als je tegen beter weten in blijft vasthouden aan een situatie. Je houdt jezelf voor de gek. Je durft de realiteit niet onder ogen te zien, je ontkent de waarheid. Ook anderen kun je valse hoop geven, door iets te beloven wat je niet nakomt! Als kind hoop je van je ouders te krijgen wat je nodig hebt door beter je best te doen. Als volwassene doe je hetzelfde omdat je gelooft alsnog te kunnen krijgen wat in je jeugd ontbrak: warmte, liefde, acceptatie. Valse hoop maakt je perfectionistisch en kan fysieke stressklachten veroorzaken. 

Hoop en optimisme

In wat voor wanhopige situatie je je soms ook bevindt, als er iets gebeurt waardoor je weer hoop terugkrijgt, kun je weer optimistisch zijn en hopen op een nieuw begin. Waar haal je hoop vandaan? Vaak zijn het eenvoudige dingen; door je aandacht te richten op bepaalde details, een glimlach, de natuur die verandert, de wolken die bewegen, iets wat je is gelukt. Als je bezorgd bent over je gezondheid kun je kijkend door de ogen van hoop zelfs ziekte als een geschenk zien, als een kans om door tegenspoed inzicht en wijsheid te verkrijgen en er sterker uit te komen. Als je een nieuwe relatie aangaat, laat dan wat je in het verleden geleerd hebt, je van dienst zijn in de toekomst. Voel de hoop die bij alle nieuwe dingen hoort, als je leven een andere wending neemt. 

Laatste strohalm

Ondanks al het lijden van de mensheid op de wereld blijven we hopen op een betere toekomst. Voor velen is hoop het enige wat rest. Mensen die alles achter zich gelaten hebben en door diepe dalen gaan, op zoek naar een beter leven, kunnen dat vanwege hoop. In wanhopige tijden komt er een moment dat we beseffen dat we zo niet meer door kunnen gaan. Pas als we weer gaan geloven dat we iets beters verdienen wordt hopeloos weer hoop.

Waar hoop jij op?

Waar haal jij hoop vandaan? Hoe beweeg jij van donker naar licht? Wat raad jij anderen aan in tijden van wanhoop?
Deel hieronder alsjeblieft jouw hoopvolle gedachten.

Opmerkingen: 2

  • Mariska 23 nov

    Ik hoop dat ik veel mensen van hun pijnklachten kan/mag afhelpen, zodat we met elkaar een mooiere (pijnvrije!) wereld creeëren
  • lenneke 30 nov

    In tijden van wanhoop als ik het helemaal niet meer weet van ellende ga ik rustig ademen en ga naar het vertrouwen in mij. Ik mag dan van mijzelf alle controle over de situatie loslaten en vertrouwen op het leven en dat wat er ook gebeurt dat ik kan vertrouwen op mijn eigen veerkracht als mens. Iedereen heeft die.

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________