De pot verwijt de ketel

13 april 2011 - Marc Henzen

Irritant gedrag zie je bij een ander vaak beter dan bij jezelf. Kijk eens naar de mensen in je omgeving en word je bewust van je mening, wat vind je van die ander: is hij sloom, slordig, emotioneel of potdicht? Wat het ook is, het zegt net zoveel over jezelf als over die ander. Wat je zegt ben je zelf… kinderen weten dit precies. Als je met één vinger wijst naar de ander, dan wijzen er ook drie naar jezelf! Lees meer...

Spiegel

Als je met meer humor kijkt naar alles wat je ‘vindt’, ontdek je een heleboel over jezelf, die ander houdt je immers een spiegel voor. Ik vind gauw iemand lui en stoor me eraan als mijn partner een uur op de bank ligt te ‘luieren’ met een boek. Diep van binnen wil ik dat eigenlijk ook, maar nee, ik ‘moet’ nog zoveel van mezelf. De ‘luie donder’ in mezelf ligt zwaar geketend in mijn kelder en mijn ‘bezige bij’ speelt de baas. Als je dat door hebt kun je er wat mee. Je bent niet langer bezig met wat er mis is in die ander, maar wat ik kan verbeteren in mezelf, nl: wat meer tijd maken voor mezelf, en ook eens een uur op de bank luisteren naar muziek.

 

Verwijten

Toch kijken de meeste mensen liever naar wat er mankeert aan de ander. Je komt dan al gauw in verwijten terecht. Achter je verwijt zit eigenlijk een behoefte. Ieder verwijt is  een verzuurd verzoek. Als je in IK-termen aan kunt geven waaraan je behoefte hebt, in plaats van wijzen op wat de ander moet veranderen, krijg je een heel ander gesprek. De ander kan dan reageren op je vraag of wat je graag zou willen, bv: “ik wil graag dat je op tijd bent”, i.p.v. reageren op een verwijt, bv: “je bent weer te laat,” waarbij je geneigd bent om eerst in de verdediging te schieten, waardoor je in een machtstrijd terecht komt van “ja maar…” en “welles-nietes”.

 

Verwachtingen

Ook hebben we allerlei verwachtingen. Wanneer verwachtingen niet vervuld worden voelen we ons teleurgesteld. Wat moet de ander doen om aan onze verwachtingen te voldoen en wat moet jij niet allemaal doen om aan de verwachtingen van anderen te voldoen? Soms zijn verwachtingen duidelijk, bv: “ik wil graag dat je er om 20.00 uur bent”. Soms zijn verwachtingen halfverborgen, bv: “laten we iets leuks gaan doen”. Wat ik leuk vind kan haaks staan op wat jij leuk vindt. En heel vaak is er sprake van verborgen verwachtingen. Dit zijn verwachtingen waarvan je je niet bewust bent. Je merkt pas dat je een bepaalde verwachting had als je je teleurgesteld voelt, bv: je hoopt op een romantische avond samen met je partner, en dan gaat hij onverwacht naar de sportschool. Spreek je verwachtingen naar anderen uit, helder en concreet. Als jij niet weet wat je er zelf mee bedoelt kan een ander je nooit begrijpen! Zo, nu ga ik eerst met Bach op de bank.

Geen opmerkingen

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________