De 4 dodelijke fouten die partners kunnen maken!

02 december 2013 - Marc Henzen

Hoe partners met elkaar communiceren bij onenigheid laat meteen zien of er sprake is van een slechte en tot mislukken gedoemde relatie. Als bijvoorbeeld een van de twee partners de discussie opent met een negatieve verwijtende opmerking, over zoiets als het buitenzetten van de vuilnisbak, dan zet diegene daarmee direct de poort wijd open voor wat de Amerikaanse psycholoog John Gottman ‘de vier ruiters van de Apocalyps’ noemt. Dit zijn 4 dodelijke fouten en zeer schadelijke vormen van communicatie die de relatie hoogstwaarschijnlijk tot de ondergang zullen leiden. Lees meer...

Kritiek

De eerste ruiter is kritiek. Kritiek op zich is prima, als het maar op een juiste manier wordt geuit. Als je kritiek in de vorm van een klacht uit, zoals bijvoorbeeld: “ik dacht dat jij de vuilnis zou buiten zetten…”, dan kun je erover discussiëren. Je confronteert de ander dan en dat kan nodig zijn. Als je daarbij dan ook nog iets zegt over je gevoel, bijvoorbeeld dat je er verdrietig en/of boos van wordt, dan ben je constructief bezig. Kritiek kun je dan zien als een investering in de relatie. Je wilt de ander bereiken. Je gaat samen het gevecht aan om tot een oplossing te komen. Het doel is verbinding in plaats van verwijdering. Als je daarentegen het gesprek begint met een negatieve verwijtende opmerking, zoals “ jij bent ook altijd te beroerd om je aan de afspraken te houden…”, dan lanceer je een venijnige aanval op het karakter van de ander. Hier wordt de relatie niet beter van! Communiceer in ‘ik-boodschappen’, geen jij-boodschappen’ of verwijten!

Minachting

Minachting is de tweede ruiter. Hier is sprake van hatelijkheden, sarcasme, en cynisme. Je probeert de ander belachelijk te maken. Je plaatst jezelf daarmee boven de ander. Je gebruikt scheldwoorden en maakt directe beledigingen. Je probeert de ander te betrappen op fouten en wrijft dan liefst zout in de wond. Minachting is dé grote voorspeller van een scheiding. Het tegengif voor minachting is het herstellen van respect. Ga weer op zoek naar daden van de ander waar je waardering en respect voor kunt voelen. Focus op het positieve!

Schuld verschuiven

De derde ruiter is het altijd verschuiven van de schuld naar de ander. Het is een manier van defensief reageren, een vorm van zelfbescherming. Je jammert en klaagt en speelt het onschuldige slachtoffer of de vermoorde onschuld. Het tegengif hiervoor is verantwoordelijkheid nemen voor je eigen aandeel in het probleem.

Onverschilligheid

De meest dodelijke en vierde ruiter is de onverschilligheid. Je trekt een muur van zwijgzaamheid op waar niet doorheen te breken valt. Je trekt je emotioneel terug. Er is geen sprake meer van interactie. Je luistert niet meer, maar inwendig kook je! Je wilt het liefst vluchten. Je bent onbereikbaar. In dit stadium is er sprake van een inwendige emotionele overstroming.  Het tegengif bestaat eruit dat je jezelf zachter moet maken door diep uit te ademen en te focussen op kalmeren. Je zult echt zelf een besluit moeten nemen om de confrontatie aan te gaan. Open je en ga praten met elkaar!

Stel jezelf eens de volgende vragen:

 1. Maak ik mezelf weleens schuldig aan één of meer van deze 4 dodelijke fouten?
 2. Wat levert dit mij op?
 3. Welke pijn zit er eigenlijk onder waar ik mijn verantwoordelijkheid voor zou moeten nemen?

GRATIS lezing/workshop 'LEUKER LEVEN SAMEN'

Is je relatie een beetje ingedut, of ben je zelfs al in de 'rood-alarm fase' beland? Is er sprake van een van de onderstaande kenmerken:

 • Sleur
 • Er ontstaat een ‘vacature’ (kans op vreemdgaan)
 • Verwijten en frustraties
 • Veel, of juist helemaal geen ruzie
 • Langs elkaar heen leven
 • Broer-zus in plaats van minnaars
 • Eenzaamheid
 • Vluchtgedrag: werk, vrienden, hobby’s, drank, eten, snoepen
 • Twijfel: stoppen of doortobben

Kom dan naar onze GRATIS lezing/workshop om je relatie een 'energy-boost' te geven. Ook als je relatie fantastisch is ben je van harte welkom! Je zult een geweldige avond beleven boordevol inspiratie om je relatie nog sterker te maken. Kortom: investeer in elkaar en kom naar deze speciale avond op 24 januari!

Beter kun je het nieuwe jaar niet beginnen!

Het aantal plaatsen is beperkt, dus meld je snel aan! Klik hier.

Opmerkingen: 3

 • servaas van schooten 02 dec

  helemaal mee eens dit is ombewust mijn grote fout. ik ga mij hier van bewust maken.en daar ook mijn grote punt van maken . dank voor deze belangrijke tip. grt servaas
 • Petra 26 mrt

  Helaas de 4 ruiters ook al op bezoek gehad en best gigantische ruzies gehad. En toch... Toch zijn we nog bij elkaar, gewoon omdat we van elkaar houden en heel langzaam is de kunst gegroeid om sorry te zeggen. Om te accepteren dat de schuld inderdaad niet altijd bij de ander ligt, maar ook bij mijzelf. Waardering, respect en dankbaarheid voor elkaar voelen en met lieve woordjes en kleine geschenkjes dat tonen. Zomaar iets voor de ander doen omdat het fijn is dat te kunnen doen, dat geeft mij een fijn gevoel.
 • toine bots 17 okt

  Annemarie, T.a.v. minachting: Iemand, wie het ook is, blijft altijd mens, ook al kun je zeggen het met een 'minder" persoon te doen te hebben. Dit is de absolute basis.

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________