Lentekriebels en verliefdheid

18 mei 2013 - Marc Henzen

Misschien vliegen er vlinders in je buik en ben je dolverliefd. Misschien zit je al jaren in dezelfde relatie en zijn jullie nog net zo blij met elkaar als in het begin. Zijn die blije gevoelens dan nog een soort verliefdheid, of is er iets anders voor in de plaats gekomen?  Misschien voel je je wel eenzamer dan ooit tevoren, juist nu het voorjaar losbarst en de natuur weer vol nieuw leven is. Wat een schril contrast kan dit vormen met hoe je je van binnen voelt! De natuur staat bol van de seks; de honden zijn weer loops, de vogels bouwen nesten, het duurt niet lang meer of de orgie van de bijen en de bloemen is in volle gang. Lees meer...

Intimiteit

Laatst belde een cliënt me om te vertellen dat ze het niet meer volhoudt; een relatie zonder intimiteit en seks. Ze houden van elkaar, ze doen leuke dingen samen, maar sinds ze na een periode van scheiding weer terug zijn bij elkaar is ‘het’ er nog niet van gekomen. Tja, dat heeft tijd nodig, er is veel gebeurd, ze moeten zich eerst weer veilig voelen binnen de relatie, het belangrijkste is toch dat ze weer voor elkaar gekozen hebben en samen oud willen worden, ‘het’ zal vanzelf wel weer gebeuren…blablabla. Maar ‘het’ wordt steeds moeilijker! Waar seks in de natuur de gewoonste zaak van de wereld is, zit het bij mensen toch vaak tussen de oren.

Fasen binnen de relatie

Zit je in een roze wolk, de periode van verliefdheid, dan zie je voornamelijk positieve aspecten. De ander opent zich voor jou, jij opent je voor de ander. Het leven is een feest! Er komt een moment dat de boeiende verschillen ineens als lastig ervaren worden. Je gaat elkaar bestrijden waardoor de tegenstellingen toenemen. Het is een periode van ‘ontliefdheid’, ontgoocheling en niet ingeloste verwachtingen. Je wil de ander veranderen. Je ziet voornamelijk de negatieve aspecten. Je merkt hoe de ander zich voor je sluit, jij sluit je voor de ander. Je gaat op de vlucht; in werk, hobby’s, drank, vreemdgaan etc.

Revolutie en evolutie

De revolutie in de buitenwereld vindt plaats door te scheiden van je partner, terug naar af en hetzelfde proces met een ander aangaan. De revolutie in de binnenwereld vindt plaats door te scheiden van oude gedragspatronen. Als beide partijen bereid zijn om naar zichzelf te kijken, kunnen de bij een crisis horende verwarring, ruzies en conflicten vernieuwend en versterkend werken. Er ontstaat dan acceptatie van elkaars andersheid, vergevingsgezindheid en realisme. Je komt in de volwassen fase met reële intimiteit in de relatie.

De tantrische weg

Intimiteit en seks hoeven niks met elkaar te maken te hebben. Het gaat om acceptatie. Pas als je jezélf kunt accepteren zoals je bent, laten de oordelen die je hebt over jezelf en over anderen los. Dan komt er weer ruimte voor verlangen. Erkenning van je verlangens geeft levensenergie. Levensenergie en seksuele energie zijn direct met elkaar verbonden. Dan komt ‘het’ er vanzelf weer van!

Schrijf in het veld hieronder jouw commentaar, a.d.h.v. de volgende vragen:

  1. In welke mate accepteer jij jezelf helemaal zoals je bent, op de schaal van 0 tot 10 (0 = niet, 10 = 100%)
  2. In welke mate accepteer je je partner (of goede vriend/vriendin) helemaal zoals die is, op de schaal van 0 tot 10?
  3. Wat kun jíj doen om je relatie(s) te beteren?

Opmerkingen: 2

  • Ronald 19 mei

    5 nog steeds herstellend van een burn out. Goed stuk!! ik zit niet in een relatie komt wel op mijn pad maar je merkt dat je niet goed in je vel zit jezelf hierdoor negatief profileerd waardoor er een afstood ontstaat. Veel al mond dit uit in een vriendschappelijke relatie zonder sex de reden ( Als ik die al vraag )die de lady dan opgeeft is ze wil geen goede vriend verliezen als het fout gaat. Dus angst speelt een grote rol en begin nu dus ook angst te vertonen je neemt het over. Goed onderwerp hoop dat je een vervolg hierop schrijft! Groet, Ron
  • Alex 20 mei

    6. Ben nog overspannen/burnout maar ga hierin wel de goede kant op.het accepteren gaat steeds beter. Vraag 2. een 9 omdat er altijd nog ruimte is vvor verbetering. Vraag 3 Blijven praten met,en luisteren naar elkaar !!!

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________