Eigenwaarde

22 september 2012 - Marc Henzen

Je gevoel van eigenwaarde houdt verband met de waarde die jij aan jezelf toekent. Wat is je diepste mening over de vraag waar jij thuishoort op een schaal die loopt van een volkomen slecht tot een volkomen goed mens? Houdt daarbij rekening met je relatie tot je ouders, familie en andere mensen op school, thuis en werk; kijk zowel naar alle keren dat je aardig, gul en behulpzaam was als naar de keren dat je dat niet was. Geef jezelf eens een cijfer, van 0 tot 10, voor je algemene gevoel van eigenwaarde. Hoe goed ben jij als mens op de schaal van 0 tot 10? Een score van 10 zou betekenen dat je er diep van overtuigd bent dat je volkomen goed bent en daarom een leven verdient dat van al het goede vervuld is: liefde, vreugde, gezondheid, succes en voldoening. Een score van 1 zou betekenen dat je er heilig van overtuigd bent dat je de diepste diepten van de hel verdient.  Lees meer...

Productief of destructief

Wanneer je vindt dat je iets waard bent en rechten hebt, het gevoel dat iets je toekomt of dat je iets verdient, heb je de (onbewuste) neiging om productieve keuzes te maken. Als je vindt dat je niets waard bent en geen rechten hebt, heb je de (onbewuste) neiging om destructieve of beperkte keuzes te maken. Je gevoel van eigenwaarde heeft invloed op de keuze of je je lessen op de gemakkelijke of op de moeilijke manier wilt leren, het bepaalt of je ergens naar streeft of erom moet strijden, of je onder de moeilijkheden bezwijkt of erboven uitstijgt.

Beloning of straf

Als kind hebben we geleerd dat we beloond worden als we braaf zijn en gestraft worden als we stout zijn. Je opvoeders konden niet alles waarnemen wat je deed of dacht, maar jijzelf registreerde diep van binnen (in je onderbewuste) iedere misstap die je zette wel degelijk! Uiteindelijk straf je jezelf met zelfondermijnend of zelfvernietigend gedrag. Je bent je eigen scheidsrechter die steeds meer punten aftrekt.

Herwaarderen

Als je beseft dat we allemaal ons best doen, gezien in het licht van al onze beperkingen; qua bewustzijn, verwondingen, overtuigingen etc, kun je jezelf en anderen misschien de imperfectie vergeven.  Wat gebeurd is, is gebeurd. Voor dat moment was dat ‘het beste’ wat er was, hoe pijnlijk ook. Iedere nieuwe dag biedt kansen en mogelijkheden om jezelf meer te gaan waarderen om je goede intenties en blij te zijn met de lessen die je hebt geleerd.

Bepalende factor

Ons gevoel van eigenwaarde is de allerbelangrijkste bepalende factor voor gezondheid, overvloed en de vreugde die we in ons leven toelaten. Mensen kunnen je geen groter gevoel van eigenwaarde geven. Gevoel van eigenwaarde ontstaat door te dóen wat de moeite waard is. Het probleem zit niet in je feitelijke waarde (we zijn nl. allemaal evenveel waard), maar in je waarde zoals jíj die ziet. Je krijgt wat je gelooft dat je toekomt. Ben je bereid om meer geluk te ontvangen? Ik steeds meer gelukkig!

Geen opmerkingen

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________