Spijt?

09 januari 2012 - Marc Henzen

Waar heb je allemaal spijt van? Soms heb je spijt van iets dat je hebt gedaan, maar meestal  krijg je spijt over zaken die je juist hebt nagelaten. “had ik dat maar gedaan…” of “had ik dit maar gezegd…” Lees meer...

Spijt

Spijt is een teleurgesteld gevoel achteraf. Spijtgevoelens kunnen behoorlijk aan je knagen. Als je niets met spijtgevoelens doet, kan dit zelfs een depressie opleveren. Spijt, schuld en schaamte liggen dicht bij elkaar. Spijt heeft ook te maken met keuzes maken. Op het moment van kiezen besluit je iets te doen of te laten. Voor je ’t weet lig je op je sterfbed en kijk je terug op je leven… en waar heb je dan allemaal spijt van?

Zinloos of zin?

Spijt blijven voelen is zinloos. Je verandert er niets mee. Spijtgevoelens moet je omzetten in een actie. Dat is de zin van spijt; doe er iets mee of zet iets recht; neem toch je ontslag, ga alsnog op wereldreis, stap uit die destructieve relatie, bied je oprechte excuses aan of doe wat ook maar nodig is om je spijt op te lossen. Niets doen levert absoluut veel meer spijt op!

“Het spijt me!”

Bovenstaand zinnetje uitspreken bezit zoveel helende kracht! Je erkent hiermee dat je niet volmaakt bent; dat je fouten kunt maken, maar ze ook kunt rechtzetten en dat je open staat voor nieuwe kansen en mogelijkheden. Je toont hiermee ook je kwetsbaarheid en daarmee juist je kracht! De manier waarop je je excuus aanbiedt is wel belangrijk, ook hier maakt de toon de muziek. ‘Sorry is the hardest word…’ Een eerlijke spijtbetuiging bestaat uit: een gedetailleerde beschrijving van de gebeurtenis, de erkenning van de schade of kwetsing die jij hebt aangericht en jouw rol hierbij, verantwoordelijkheid nemen voor de situatie (jezelf niet verdedigen), je uiting van spijt, vragen om vergeving of vragen wat de ander nodig heeft om je te kunnen  vergeven. Beloof beterschap en zet dit om in daden, zodat de ander je weer kan gaan vertrouwen. Het is altijd aan de ander hoeveel tijd daarvoor nodig is. Ieder vergeeft op z’n eigen manier in z’n eigen tempo. Accepteer het ook als de ander er voorlopig niet aan toe is om je te vergeven. Probeer in ieder geval jezelf te vergeven.

Terugblik en goede voornemens

Kijk eens terug op het afgelopen jaar 2011. Hoe zit het met al je relaties? Valt er nog iets recht te zetten? Hoe waren de feestdagen voor jou? Waar heb je onaffe eindjes laten liggen, of heb je schoon schip gemaakt voor 2012? Wat kun jij bijdragen aan een betere wereld? Wat zijn jouw voornemens voor 2012? We zijn stuk voor stuk sterren in een onmetelijk universum en de wereld heeft behoefte aan al het licht dat jij te bieden hebt. Vraag jezelf af: “ga ik er spijt van krijgen als ik het doe, of ga ik er juist spijt van krijgen door het niet te doen?” Ik hoop dat ik net als Edith Piaff aan het eind kan zeggen “Non, je ne regrette rien…!” Ik wens iedereen een liefdevol 2012 toe!

Opmerkingen: 2

  • Rob 20 jan

    Wat als spijtgevoelens niet meer om te zetten zijn in actie omdat t simpelweg te laat is
  • Bea Bateswar 22 nov

    Een prachtig verhaal over het spijt me daar leer je wat van, blijf altijd tot je zelf en toon begrip.

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________