Malende gedachten!

31 augustus 2015 - Marc Henzen

We leven allemaal in één groot veld van bewustzijn. Binnen dat veld zijn we een soort wandelende antennes die daaruit allerlei gedachten oppikken, zowel positieve als negatieve. Afhankelijk van onze eigen ballast uit het verleden, bestaande uit: overtuigingen, emoties (angsten en onzekerheden), gewoontes en ervaringen, trekken we  bepaalde gedachten als magneten aan wanneer we geconfronteerd worden met een situatie. Positieve gedachten zijn ondersteunend, maar waar je last van hebt, dat zijn de negatieve gedachten, die ondermijnen je. Voor je het weet zit je hoofd overvol! Lees meer...

Oorzaken van negatief denken

Hoe meer je hebt meegemaakt, des te zwaarder is je rugzak. Daarnaast wordt je rugzak verder gevuld door informatie uit je omgeving, krant, TV en internet. Al deze ballast bepaalt hoe je in het leven staat en dit beleeft. Als er veel onverwerkte ervaringen in je rugzak zitten, dan zie je dit weerspiegeld in je leefomgeving. Je trekt als vanzelf negatieve gedachten en omstandigheden aan, om je te spiegelen wat nog onverwerkt in je zit. Je leefomgeving geeft je zo een signaal om je bewust te worden. Daarnaast hebben we allemaal ook vaak een saboteur in ons die negatieve gedachten aantrekt. Jouw manier van denken verraadt dus of je je ballast hebt losgelaten of niet. Heb je je rugzak geleegd of afgegooid, dan zul je positief in het leven staan.

Identificaties

Waarmee identificeer je je? Bén je je gedachten, of héb je ze? Het is belangrijk dat je inziet dat je niet je gedachten bént. Het is rampzalig als je je ondermijnende gedachten gelooft! Je kunt de regie over je gedachten in eigen handen nemen. Je kunt leren negatieve gedachten om te polen tot steunende positieve gedachten. Identificeer je met Joris!

Joris en de Draak

Je kunt iedere negatieve gedachte zien als een draak die je in de ogen moet kijken om hem te kunnen verslaan. Wat ons opvalt tijdens onze therapiesessies is, dat mensen liefst zo snel mogelijk weg willen van de negatieve ondermijnende gedachten, naar de oplossing en de positieve gedachten. Dan laat je veel slapende draken achter die vroeger of later wakker worden, waardoor je weer terug bent bij af! Ga het proces met je draken aan! Zie die draken als gidsen op je pad die je heling kunnen brengen.

Mentale aanpak - Rationele Zelf Analyse (RZA)

Een heel effectieve manier om je draken te verslaan is het maken van een Rationele Zelf Analyse: pak een vel papier en schrijf de gebeurtenis die voor malende gedachten zorgt bovenaan. Zet dan daaronder álle ondermijnende gedachten die bij je opkomen. Vang alle draken, minstens tien! Lees ze hardop en schrijf dan op hoe je je voelt (moe, boos, verdrietig etc). Schrijf vervolgens op tot welk gedrag dit leidt (terugtrekken, snoepen, roken etc). Pak dan een nieuw blad en creëer voor iedere negatieve gedachte een nieuwe steunende gedachte, eentje die je écht kan geloven. Lees dan deze opsomming van positieve gedachten hardop en voel het verschil. Schrijf je gevoelens op! Hoogstwaarschijnlijk leidt deze opsomming tot ander gedrag. Als je een uitgewerkt voorbeeld wilt van zo’n RZA, met toelichting, mail ons dan zodat we je deze gratis kunnen toesturen. Gebruik hiervoor dan het contactformulier van deze website.

Spirituele aanpak - Meditatie

Een andere helende en transformerende aanpak is 'de weg naar binnen' via meditatie. Ga hiervoor stil zitten (liever niet liggen: associatie met slaap) in een ruimte waar je even niet gestoord kan worden. Word je eerst bewust van wat er allemaal is, op dit moment, en gebruik hier al je zintuigen voor; wat zie je NU, wat hoor je, wat proef je, wat ruik je, wat voel je, wat denk je allemaal? Zonder oordelen laten zijn wat er is.
Dan trek je als het ware al je zintuigen één voor één terug; je verlegt je focus meer naar binnen. Je sluit als eerste je ogen en kijkt nu naar binnen, zonder te oordelen. Je bent je nog bewust van de geluiden om je heen, en accepteert wat er is, en verlegt dan je aandacht naar binnen; wat hoor je diep van binnen? Je laat je smaak en reuk los. Dan ga je naar het voelen: word je eerst bewust van wat je allemaal voelt fysiek. Je probeert fysieke signalen (ongemakjes/pijntjes) los te laten. Je kunt het jezelf nog wat comfortabeler maken; steunen tegen de leuning van een stoel of muur, de stand van je benen aanpassen, en je probeert je fysiek helemaal te ontspannen. Loop in gedachten je hele lichaam door en geef alle afzonderlijke delen toestemming om te ontspannen. Wees liefdevol daarbij. Gebruik je ademhaling om dieper en dieper af te dalen in jezelf. Laat je adem steeds rustiger gaan, laat hem naar je buik zakken. Dan ga je naar het voelen op emotioneel niveau: wat voel je allemaal? Welke emotie overheerst op dit moment: gradaties van bang-boos-bedroefd of blij? Alleen maar bewust worden. Stel je voor dat iedere pijnlijke emotie ergens een draak aan de lijn houdt. Volg dat lijntje. Lok die draak uit z'n kooi en kijk hem diep in de ogen. Maak je jouw draak bewust. Hoe ziet hij eruit? Is hij groot of klein? Heeft hij kleuren? Hoe is zijn structuur (hard, zacht, harig, kleverig, gebobbeld, met veren, etc.) Ga innerlijk het gesprek met die draak aan. Stel hem vragen en luister naar de antwoorden die in je opborrelen. Vertel hem waar je bang voor bent en zie hem meer en meer als een leermeester die je iets wil vertellen. Bijvoorbeeld; door jou angst aan te jagen hoopt hij je moed en kracht los te maken om zaken in je leven een wending te kunnen geven. Ga het 'gevecht' met je draak aan. versla hem, en zie dan dat er uit de resten een engel verrijst die je verder tot steun zal zijn. Zie hoe gedaantes zich verwisselen. Zie hoe diep in de ogen van de draak mededogen schuilt. Ook die draak wil bevrijd worden en liever veranderen in een schattig hondje om mee te spelen (als de les is geleerd kun je de kwelling uit het verleden zien als een parel in je schatkist. Het heeft je gevormd tot wie je nu bent). Wat dan ook; ieders reis naar binnen zal anders verlopen. Ben je hier onbekend mee? Kom dan naar onze lessen Mindfulness/Healing Yoga!

Systemische aanpak

De oorzaak voor 'chronische' problemen ligt meestal in je systeem van herkomst. Hier zijn vaak de eieren gelegd waar later de draken uit konden voortkomen. Door middel van een opstelling kun je inzicht verkrijgen over het 'waarom...' en je draken leren kennen en onderzoeken. Je leert vrede sluiten met je draken! Kijk voor informatie hierover hier. We starten weer met een aantal bijna gratis kennismakingsworkshops waarin je de systemische dynamieken zelf kunt ervaren. Ook staan er een aantal reguliere workshops 'familieopstellingen' gepland. Kijk daarvoor in onze agenda.

Hoe ga jij met je draken om? Heb jij tips voor leesgenoten? Zet dan hieronder alsjeblieft je commentaar. Alvast veel dank voor je bijdrage!

Opmerkingen: 9

 • Noortje 21 aug

  Ik wil graag zo'n RZA ontvangen. Eind april is mijn relatie na bijna 16 jaar verbroken. Dat was niet mijn keuze. We hebben nog wel contact. Maar ik heb het er nog steeds erg moeilijk mee. Ik blijf inderdaad maar malen of het wellicht nog goed komt. Mijn gevoel wil dat heel graag mijn verstand zegt dat het niet gaat lukken. Vriendelijke groet, Noortje Missler
 • Peter 23 okt

  Hoe dat ook wordt geformuleerd. Probeer in gewone taal iets duidelijk te maken. Niet iedereen heeft Hoge School genoten. Enige wat duidelijk is, is dat ik niet mijn gedachten ben. Godgloeiende pestpleuriszooi! denk je serieus aan de slag te gaan. Mensen willen zo snel mogelijk weg van die negatieve gedachten en hoppa zonder enige uitleg komen de draken, slapend of wat ook blablablaen kies een ondersteunende gedachte die je ook echt kan geloven. Denken jullie soms dat ik die boze gedachten niet geloof? die zijn pas echt, en nog terecht ook. Ook dat nog. Stelletje geitenwollensokken-sukkels. Ben er al weer klaar mee.
 • gXFstGEZuTPw 11 feb

  fEAnGuHTbmvOQz
 • xZqPfDvprH 11 feb

  zLvcJmKMEdX
 • QcOXpKBZL 13 aug

  jcvFqSGxQdWmisb
 • zSyHZLmaXrQR 13 aug

  BSZsderhGiVjPF
 • PwtkICKXdohxVe 23 aug

  sNLdpYwRhDlAVW
 • EitMOANaXh 31 aug

  ARuQyMGBqtHlfLPe
 • jnXDUFSzkVrQp 31 aug

  bxwscITGrHmhzMBD

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________