Waar een wil is...

20 mei 2012 - Marc Henzen

Iets wat je weet omzetten in iets wat je doet, dát is de grootste uitdaging van je leven. Je weet dat je anderen het beste vriendelijk kunt behandelen; je weet hoe belangrijk goede eet- en leefgewoonten en lichaamsbeweging zijn. De beste plannen blijven helaas in de kast liggen, totdat je jouw wil tot de jouwe maakt en je gaat handelen naar wat je weet. Je daden bepalen je bestemming. De enige manier om te zorgen dat iets gedaan wordt, is dat je het gewoon dóet. Lees meer...

Wilskracht

Je wil is net een spier: hij wordt krachtig door het gebruik. Geduld, volharding, en doorzettingsvermogen leiden ertoe dat je jezelf meester wordt.  Door te oefenen word je sterker. Wilskracht komt van binnenuit en heeft te maken met je vermogen tot handelen. Je hebt hiervoor geen bijzondere motivatie nodig. Je kíest ervoor om iets te doen, omdat het belangrijk voor je is. Je wil is krachtiger dan motivatie; die kan komen en gaan. Je moet wel wéten wat je wilt, anders kun je nog geen kant op. Een zinvolle doelstelling, taak, bestemming of opdracht helpen je om je te ontwikkelen.

Zelfondermijning

Wat maakt dat je jezelf soms zo tegenwerkt? Vind je jezelf wel waardevol genoeg om je in te spannen voor je doelen? Roep je problemen op omdat je misschien ‘verslaafd’ bent aan spanning en sensatie? Passen je doelen wel bij je capaciteiten? Neig je naar perfectie en neem je juist teveel hooi op je vork? Jaag je je eigen doelen of andermans doelen na? Als jij geen doelen stelt voor jezelf, dan word je meestal ingezet voor andermans doelen. Je kunt je het beste concentreren op wat prioriteit heeft en de stappen een voor een afhandelen. Ik weet dat ik alles kan wat ik wil, en als ik het niet voor elkaar krijg, dan weet ik dat het mij aan wilskracht ontbreekt en is het tijd voor een eerlijk gesprek met mezelf. Soms moet ik erkennen dat ik iets niet hard genoeg wil.

Weerstand

We zijn zo gehecht aan vertrouwde patronen; roken, snoepen, tv kijken. Als een patroon eenmaal vastligt, hebben we de neiging ons tegen veranderingen te verzetten. Je zult eerst de gewenste verandering moeten invoeren, en vervolgens de verandering handhaven, en dat kost gemiddeld 3 maanden. Je hebt je wil nodig om je weerstand te overwinnen.

Houd het simpel

Een klein beetje van iets is beter dan een heleboel van niets. Je kunt beter elke dag een minuut mediteren dan elke week een uur.  Beter iedere dag 5 minuutjes opdrukken, dan elke week een hele avond trainen. Begin te stoppen met roken door je sigaretten door midden te knippen en halveer zo steeds het aantal. Neem de tijd. Een reis van duizend mijl begint bij de eerste stap. Je hoeft nooit meer te doen dan de volgende stap te zetten, dus geef niet op; zet gewoon die stap! Doe het of doe het niet, maar kom niet met excuses! Ga het niet proberen, maar dóe het gewoon!

Opmerkingen: 3

  • charly behoekoe 18 mrt

    waar een wil is, is een omweg (c.buddingh)
  • Ghislaine 28 jun

    Wijze woorden en erg mooi geschreven. Mijn complimenten!!!
  • Bea Bateswar 20 nov

    Mooi verwoordt daar leer je wat van geweldig.

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________