Te laat...

11 maart 2014 - Marc Henzen

Tijdens de vierde sessie gaf de vrouw van het stel te kennen dat zij toch wil scheiden, tot groot verdriet van hem. De gesprekken en oefeningen hebben haar zoveel inzichten opgeleverd, dat zij nu de keus kon maken om eruit te stappen, een moedig besluit. Lees meer...


Jammer...

De communicatie tussen hen is er ondertussen wel enorm op verbeterd. Hij kan tenminste eindelijk wat beter naar haar luisteren. Jammer genoeg  komt deze vaardigheid te laat voor hem. Wel kunnen ze nu constructief samen zoeken naar goede oplossingen voor het omgaan met de kinderen, het regelen van de scheiding en alle overige problemen die hieruit voortkomen. Hij is er eindelijk van doordrongen dat zijn gedram en dominante gedrag niet bijdraagt aan een gelijkwaardige liefdevolle relatie. Alle ruimte binnen de relatie werd door hem opgeëist. Zij heeft zich keer op keer weggecijferd en aangepast en is zichzelf helemaal ‘kwijtgeraakt’. We maken dit in onze praktijk regelmatig mee. Jammer dat deze crisis nodig moest zijn voor dit stel, om tot het inzicht te komen dat zij béiden moeten veranderen.

Doormodderen?

Als je weggaat weet je niet wat je wint, maar je weet wel wat je verliest. Doormodderen tegen beter weten in, in de hoop dat er iets verandert is zinloos als je niet daadwerkelijk allebei een stap zet om jezelf te veranderen. Vaak hoor je mensen zeggen dat ze al jaren eerder hadden moeten opstappen, maar dit is altijd met de wijsheid achteraf. Als ieder niet de verantwoordelijkheid neemt voor z’n eigen proces en aan de slag gaat met zichzelf, dan komen de problemen in een volgende relatie gewoon weer op tafel te liggen.

Je best!

Maak meer tijd vrij voor elkaar, kom tot nieuwe afspraken en ga eventueel samen in therapie. Ruzie maken met elkaar is een teken dat er sprake is van liefde. Onverschilligheid binnen de relatie is je grootste vijand! Pas als je alles geprobeerd hebt en je nog steeds niet gelukkig bent, weet je dat je er alles aan gedaan hebt. Problemen met elkaar bespreken heeft alleen zin als dit leidt tot veranderend gedrag. De moedige keus om te scheiden levert zelfs soms nieuwe mogelijkheden op om elkaar opnieuw te ontdekken!

Is er nog hoop?

Voel je nog steeds een lichamelijke aantrekkingskracht tot je partner? Heb je nog steeds behoefte om alledaagse dingetjes met elkaar te delen? Maak je ruzie met elkaar? Hoop je op een betere relatie met je partner? Als je deze vragen met ja kunt beantwoorden, dan is er sprake van liefde, ook al zijn er misschien grote problemen. Het heeft zeker zin om te werken aan verbetering van de relatie! 

Droom je ervan om alleen te gaan wonen? Fantaseer je over je leven zonder je partner? Hoop je niet meer op relatieherstel? Zou je opgelucht zijn als een hogere macht z’n goedkeuring zou geven wanneer je de relatie beëindigt? Als je deze vragen bevestigend beantwoordt, heb je je al zo los gemaakt dat je beter eerlijk de realiteit onder ogen kunt zien. Stap er dan uit, ook in het belang van de ander en leer van je fouten! Zorg ervoor dat je de onaffe zaken wel af maakt tussen jullie, anders blijft dit je achtervolgen. Je neemt jezelf tenslotte altijd weer mee naar volgende relaties. Je kunt vluchten voor je partner, maar nooit vluchten voor jezelf!

Het is volkomen normaal dat een relatie op een bepaald moment in een crisis belandt. Geef hieronder eens antwoord op de volgende vragen:

 1. Heb je weleens een relatiecrisis meegemaakt?
 2. Hoe ben je daarmee omgegaan?
 3. Wat heeft de crisis je opgeleverd?

Opmerkingen: 6

 • Gerda 13 mrt

  Jam weleens meegemaakt. Ik heb geprobeerd te praten (ook boos geweest) maar voelde me niet gehoord. Eruit gestapt. De crisis (scheiding tot gevolg) heeft ruimte opgeleverd mezelf inderdaad weer te ontdekken. Ik heb mezelf weer gevonden! Ben gegroeid en een prettiger mens,al met al positief!
 • Anna 14 mrt

  Als behalve praten over koetjes en kalfjes niet mogelijk is, boos worden geen reactie oplevert, en er fysiek niet veel gebeurt... Maar je elkaar toch mist (bijv. als je een week niet met elkaar bent), en het best prettig met elkaar hebt... Tja, misschien niet ideaal maar teveel om op te geven.
 • Toby 23 mei

  ik ben ook een keer te laat geweest voor iets
 • Peter 23 okt

  Vier jaar ruzie, en vier jaar mezelf verloochend en toegestaan dat ze me negeerde, kleineerde, vies aankijken, en dan na een aantal dagen ontplofte ik en sloeg de boel kort en klein,en haar had ik ook geen moeite mee op dat moment. Het was dik verdiend, dacht ik toen. Uiteindelijk heb ik 320 dagen in de cel gezeten, en in de laatste week van mijn detentie kwam die trut gewoon wéér om me nek hangen. Wie van ons is er nu gestoord of gestoorder? Altijd liegen en stiekem. Bah, nare vrouw en kwam er niet los van.
 • Bea Bateswar 27 okt

  Ja het is onbeschrijvelijk wat ik mee heb gemaakt bij mij ouders geen gezonde jeugd gehad niet naar school thuis helpen wij waren met 7 personen koken wassen opruimen en helpen met rijst en groenten planten en oogsten op mijn 19 jarige leeftijd getrouwd na anderhalf jaar gescheiden ik bleef voor mezelf vechten nog steeds wat is ware liefde nooit ontmoet nog steeds alleen met een kind hij is inmiddels groot geworden....Gr......Bea
 • ludo gantois 31 okt

  MIijn moeder heeft me altijd verstoten, mijn broers hebben dat gezien en doen nu hetzelfde. Een oudere broer heb ik veel geld gegeven door faling nu zeggen ze gewoon dat het niet waar is, ik heb geen bewijs zomaar geld gegeven, zij bekijken me niet meer, wat kan ik daaraan doen? Mvg

Voeg opmerking toe

Email again:


GRATIS readers
aan te vragen via ons contactformulier!
______________________